Salpaus lisää luomuraaka-aineiden käyttöä

Koulutuskeskus Salpauksen opiskelija- ja henkilöstöravintolat lisäävät luomuraaka-aineiden käyttöä. Salpauksessa käytetään jo nyt säännöllisesti luomutuotteita. Joka päivä opiskelijoille ja henkilökunnalle on tarjolla ilmainen luomuaamupuuro. Lounaalla ruokajuomia ovat rasvaton luomumaito ja luomupiimä. Lisäksi käytetään muitakin luomutuotteita, kuten leipää, hedelmiä ja tofua.

Tiistaina 9.4.2019 Salpauksessa vietetään luomupäivää, jolloin Asikkalassa, Heinolassa ja Lahdessa sijaitsevien opiskelija- ja henkilöstöravintoloiden tarjoama ruoka on valmistettu pääasiassa luomuraaka-aineista. Lounaalla tarjolla on luomuspagettia sekä bolognesekastiketta ja kasvisbolognesea, joiden raaka-aineista suurin osa on luomua. Opetusravintola Kulinaarin lounaslistalta voi valita luomuannoksen, johon kuuluu pihvi luomuhärän ulkofileestä, luomumaustevoita sekä luomukasviksia ja –perunaa. Kaikkiin lounaisiin kuuluu luomukahvi tai -tee.

Luomupäivänä Salpauksen ravintoloissa otetaan käyttöön Tässäkin on luomua! -merkki, joka kertoo myös jatkossa asiakkaille siitä, että ruuassa on käytetty luomuraaka-aineita.

Ammattikeittiöihin sopivien luomuraaka-aineiden saatavuutta halutaan lisätä

Luomuraaka-aineiden käyttöä opiskelija- ja henkilöstöravintoloissa vaikeuttaa niiden saatavuus suurkeittiöiden tarpeisiin soveltuvassa muodossa. Luomupäivän aterioissa luomuraaka-aineiden osuus on 82–98 prosenttia.

– Vaikka luomua on jo melko monipuolisesti saatavilla ja hintakin on maltillinen, ei tuotteita juurikaan jatkojalosteta suurkeittiöihin sopiviksi. Kun ruokaa tehdään esimerkiksi tuhannelle henkilölle, ei valmistusta voida ainakaan joka päivä aloittaa juuresten pesemisellä, kuorimisella ja pilkkomisella. Tai ruokakermaa ei kannata tilata jatkuvasti pienissä kuluttajapakkauksissa, kertoo Heli Jurkkola, Luomussa vara parempi –hankkeen vastuuhenkilö Salpauksessa.

Luomun saatavuusongelmat ovat synnyttäneet Koulutuskeskus Salpauksen, Hämeen ammattikorkeakoulun, Luonnonvarakeskus Luken ja ProAgria Etelä-Suomen yhteisen Luomussa vara parempi -hankkeen, jonka tarkoituksena on muun muassa luomutuotannon ja luomutuotteiden saatavuuden parantaminen sekä luomuruuan käytön lisääminen Hämeessä. Salpauksen vastuualueena hankkeessa on luomun toimitusketjun kehittäminen ammattikeittiöiden tarpeisiin soveltuvaksi.

– Luomutuotteet ovat turvallisesti ja ympäristön kannalta vastuullisesti tuotettuja sekä hyvän makuisia. Tanskassa ja Ruotsissa luomun käyttö on todella yleistä ja tuotevalikoima suuri, mutta käyttäisimme mieluummin paikallisia tuotteita. Yhtenä hankkeen tarkoituksena onkin herätellä hämäläisiä viljelijöitä, tuottajia ja jalostajia kehittämään paikallista luomutuotantoa sekä myös kauppoja, ammattikeittiöitä ja kuluttajia ostamaan lähellä tuotettua luomua, Jurkkola kuvailee.

Kysy lisää:
Heli Jurkkola, Luomussa vara parempi -hankkeen vastuuhenkilö, heli.jurkkola@salpaus.fi, p. 044 708 0975
Marko Viljamaa, ravintolapalvelujohtaja, marko.viljamaa@salpaus.fi, p. 044 708 1515

Lue lisää Luomussa vara parempi -hankkeesta täältä