Oma maataloustuotanto huoltovarmuuden tae

Viime vuosina ei Suomessa ole paljoakaan huoltovarmuudesta puhuttu. On oletettu, että tiivistyvä EU ja avoin maailmankauppa takaa sen, että aina on ruokaa saatavilla. Koronaviruksen aiheuttama tilanne on kuitenkin nopeasti palauttanut mieliin sen, että ruokaturva on jokaisen itsenäisen maan perusedellytys. Jos rajat menevät kiinni, niin maalle, jolla ei ole omavaraista maatalouden tuotantoa, koittaa nopeasti kovat ajat. Suomen osalta pitää muistaa, että olemme vielä haavoittuvampi, sillä ulkomaankauppa on lähes kokonaan meriliikenteen varassa.

Poikkeustilanne antaa aina mahdollisuuden tarkastella kriittisesti omaa tekemistämme. Kuntien ja julkisen sektorin hankintojen osalta voidaan esimerkiksi kysyä, että miten toimitusvarmuus otetaan jatkossa huomioon päätöksiä tehtäessä?

Korona-epidemian aikana Hämeen alueella on maa- ja metsätalouden vakaana jatkunut tuotanto luonut vakautta alueen kuntien ja maakuntien yritystoimintaan. Maa- ja metsätaloudessa pyörät ovat pyörineet koko korona-ajan lähes normaalilla tavalla. Myös tuotteiden kysyntä on ollut toistaiseksi hyvä, eikä tuotannon supistamisiin ja lomautuksiin ole ollut tarvetta. Maatalouden osalta epidemia on koskettanut suoraan erityisesti maatilamatkailutiloja, ruoka- ja elämyspalveluja tarjoavia tiloja sekä suoraan ravintoloille tuotteita tuottavia tiloja. Näille tiloille saatiin viimein oma tukijärjestelmä koronan aiheuttamille tulonmenetyksille. Valitettavasti vaan sen korvaustaso jäi turhan alhaiseksi ja tappiot monille matkailutiloille ovat merkittävät.

Toinen tilaryhmä, jolle koronatilanne on tuonut vaikeuksia, ovat työvoimaa, erityisesti ulkomaista kausityövoimaa käyttävät puutarha-, marja- ja muut erikoiskasveja viljelevät tilat. Normaalivuosina maassamme on ollut noin 15000 ulkomaista kausityöläistä ja Hämeessä heitä on ollut noin 1000. Tänä kesänä ulkomaisia kausityöntekijöitä tulee selvästi vähemmän. Tämä merkitsee sitä, että tiloilla on runsaasti työpaikkoja suomalaisille työntekijöille. MTK on muiden yhteistyökumppaneiden kanssa lanseerannut omat työnvälityspalvelun töitäsuomesta.fi auttamaan maatiloja työvoiman saannissa. Tämä kotimaisen työvoiman rekrytointi ja osaamisen lisääminen edesauttaa myös maatalouden huoltovarmuuden kehittymistä.

Kirjoittaja on MTK Hämeen toiminnanjohtaja, Jukka-Pekka Kataja
jukka-pekka.kataja@mtk.fi, p. 040 557 3681