Huljalan Tupala, Hämeenkoski

Perinnebiotoopin kyyttöjä ja luomukasveja

Huljalan Tupala on luomutila Hämeenkoskella Salpausselän kupeessa. Tila sijaitsee nk. Ylisen Viipurintien varressa. Kirkonkirjoja seudulta on tallessa isoon vihaan asti. Ainakin tuon ajan vuodesta 1724 tila on ollut isännän äidin esivanhempien hallinnassa.

Luomupelloillamme kasvaa härkäpapua, tattaria, öljyhamppua, rypsiä, vihanneksia ja tietysti nurmea kyyttökarjan talvirehuksi ja laitumeksi.

Itäsuomenkarja eli kyyttö on harvinaiseksi käynyt suomalainen alkuperäisrotu. Pienikokoinen ja hidaskasvuinen eläin laiduntaa osan kesää metsissä ja perinnebiotoopiksi luokitellulla niitty-metsäalueella. Hitaan kasvun ja metsäisen ravinnon tulos on tiheäsyisen maukas liha. Lehmät poikivat maalis-huhtikuulla. Emot imettävät vasikoitaan loka marraskuulle asti. Koko karja muhkeimmasta sonnista pienimpään vasikkaan laiduntaa kesän.

Eläimet kasvatetaan “perusnautoja” vanhemmiksi – yleensä vähintään 2,5-vuotiaiksi, mikä myös tuo lihaan makua. Ruokinnassa käytetään ympäri vuoden vain karkearehuja, liha on siis grass fed. Teurastamona on lähin mahdollinen eli Vainion teurastamo Orimattilassa.

Lihaa on myynnissä suoraan tilalta aina, kun joku on kotona. Iso osa myydään kuitenkin facebookissa toimivien reko-ryhmien kautta pääasiassa pääkaupunkiseudulle. Maistamaan pääsee ajoittain myös muutamissa ravintoloissa. Mm. Helsingissä Juuri, Emo, Chef&Sommelier ja Grön sekä Porvoossa Kannonnokka ovat tarjonneet Huljalan Tupalan kyyttöä.

Puimurilla korjattavista kasveista kuluttajamyyntiin tulee kuivattua härkäpapua ja öljyhamppua. Mononmoista avomaan vihanneksia tuotetaan pienellä alalla. Näitä on mahdollista ostaa myös itsepalveluna suoraan pellolta.

Järjestämme myös tilavierailuja ryhmille sopimuksen mukaan.

Yhteystiedot

Laura Hämäläinen
laura.hamalainen@phnet.fi
p. 0400 978 665
Vanhatie 239, 16800 Hämeenkoski

Kotisivut:  http://huljalantupalassa.blogspot.com/
Facebook: Huljalan Tupala