Hämeen parhaat hankkeet -tapahtuma kokosi maaseuturahoittajat ja -kehittäjät yhteen Hauholle

Hämeen parhaat hankkeet -tapahtumassa 15.10. juhlittiin mennyttä maaseuturahoituskautta ja mietittiin uusia yhteistyökuvioita tulevaan. Tapahtuma järjestettiin Hämeenraitin ja Kasvua Hämeessä -teemaohjelman yhteistyönä. EU:n maaseuturahaston rahoituskausi vaihtuu ensi vuonna. Seuraavan kauden toimintamallia kehitetään parhaillaan ja se valmistuu vuoden loppuun mennessä.

maa- ja metsätalousministeriön Laura Jänis kertoo tietokoneen välityksellä ministeriön näkemyksiä tulevaisuudesta. Kuvassa myös joukko ihmisiä.
Maa- ja metsätalousministeriö, Maaseudun kehittämisyksikkö , erityisasiantuntija Laura Jänis kertoo mietteistä tulevan maaseuturahoituskauden suhteen.

— Tavoite Hämeessä seuraavalla kaudella on, että maaseutu on uudistuva ja vetovoimainen vihreän kasvun suunnannäyttäjä, sanoi Hämeen ELY-keskuksen maaseutuyksikön päällikkö Kari Kivikko tapahtumassa.

Keskeisiä tavoitteita Hämeen maaseutusuunnitelmassa ovat positiivisen muutoksen aikaansaaminen elinkeinotoiminnassa ja alueen väestön muutokseen ja hyvinvointiin vaikuttaminen niin, että se lisääntyy tai ei ainakaan vähene eli alueellisen veto- ja pitovoiman huomioiminen.

Tilaisuudessa kuultiin myös Hämeen tulevasta ruokastrategiasta sekä alueen Leader-ryhmien tulevaisuuden suunnitelmia. Ruokastrategiassa päätavoitteina ovat kehittyvä, kestävä, kannattava ja kansainvälistyvä Häme. Aiheesta oli kertomassa MTK Hämeen toiminnanjohtaja Päivi Rönni.

—  Leader-ryhmien toiminta jatkuu tulevaisuudessa näillä näkymin samankaltaisena kuin aiemmin, mutta joitain muutoksia voi tulla rahoituselementteihin tulevalla kaudella. Niistä tiedämme enemmän vuoden lopulla, Leader Linnaseudun toiminnanjohtaja Jussi Pakari kertoi esityksessään.

EU:n maaseuturahoituskaudella 2014-2020 Hämeessä on rahoitettu yhteensä 732 hanketta, joista kehittämishankkeita on ollut 432 ja yritystukia 270. Rahaa on jaettu koko kaudella yhteensä 49 miljoonaa euroa. Maaseuturahoitusta voi hakea normaalisti myös nyt meneillään olevan siirtymäkauden aikana, jolloin toimitaan vielä viime kauden sääntöjen puitteissa. Tämän lisäksi jaossa on elpymisrahoitusta tiettyihin teemoihin. Lue elpymisrahoituksesta lisää täältä.

Vaikuttavimmat hankkeet kertovat rahoituksen moninaisuudesta

Hämeen parhaat hankkeet -tapahtumassa nostettiin esiin maaseuturahoitusta saaneita hankkeita ja jaettiin kunniamainintoja vaikuttavimmille hankkeille.

—  Vaikuttavia hankkeita oli monia ja niistä useampikin olisi voitu nostaa esille. Myös yritystuet tuovat uutta toimintaa alueelle. Nyt palkitut hankkeet ovat kuitenkin hyviä esimerkkejä siitä mitä kaikkea monenlaista maaseuturahoituksella saadaan aikaan, tilaisuuden järjestäjä, maaseuturahoituksen alueellisen Hämeenraitti-tiedonvälityshankkeen vetäjä Terhi Sandberg toteaa.

Kunniamainintoja jaettiin seitsemässä eri kategoriassa, jotka olivat yrittäjyys ja elinkeino, matkailu, ympäristö, ruoka, remontit ja rakentaminen, hyte ja asuminen sekä kulttuuri.

Kunniamaininnan saaneiden hankkeiden edustajat kukituksen jälkeen.

Hankkeista kunniamaininnan tilaisuudessa saivat:

Tainionvirran II -yritysryhmähanke; Hankkeen hallinoija on ProAgria Etelä-Suomi ry. Hankkeeseen osallistuvat yritykset ovat: Hartola Golf, Krouvin Camping, Rantalan Lomamökit, Tervalepikon Torpat, Tmi Mian Matkailupalvelut, Vuorenkylän Purnu Oy, Ilola Inn, Sysmän Marina/ Tarkenee Oy  ja  Linnanrauha Oy (yrittäjyys ja elinkeino).

Perustelut: Hanke on saanut aikaan vaikuttavaa, tuloksellista aluetta hyödyttävää monialaista yritystoimintaa hyvällä yhteistyöllä ja omilla paikallisilla resursseilla.

Lue lisää Tainionvirta II -yritysryhmähankkeesta.

LUKA – Luonto kaikille; Hankkeen toteuttivat yhteistyössä LAB-ammattikorkeakoulu (ent. Lahden ammattikorkeakoulu), Suomen Paralympiakomitea ry (ent. Suomen Vammaisurheilu -ja liikunta VAU ry) ja Metsähallitus, Luontopalvelut (matkailu).

Perustelut: Hanke, jossa asiantuntevasti ja yhteistyössä mm. matkailuyrittäjien kanssa nostettiin esteettömyysasiat esiin käytännönläheisellä tavalla. Luonnosta nauttimisen pitäisi todella kuulua kaikille ja hanke toteutti tätä teemaa ansiokkaasti.

Lue lisää LUKA – Luonto kaikille -hankkeesta.

Vantaanjoen ja Karjaanjoen virtavesikunnostukset sekä Vantaanjoen, Karjaanjoen ja Uskelanjoen seuranta- ja täydennyskunnostushanke; Virtavesien hoitoyhdistys VirHo ry (ympäristö).

Perustelut: Pitkäaikainen hankerupeama, jossa on tehty laajasti vaikuttavaa vapaaehtoistyötä erittäin uhanalaisten vaelluskalakantojen elvyttämiseksi. Hanke on alueiden välinen ja vaikutukset aluettaan suurempia.

Lue lisää VirHo ry:stä ja heidän työstään sekä hankkeista.

Kanta- ja Päijät-Hämeen ruokaviesti vuoteen 2030 – Kestävää ruokaa ja kasvua Hämeessä; MTK Häme (ruoka).

Perustelut: Ruokaviesti-hanke, joka tunnetaan myös Taste of Häme -teemasivuista ja Avoimet maatilat -tapahtumasta suuren yleisön keskuudessa. Hankkeen yhteistyössä paikallisten toimijoiden kanssa kehittämä Taste of slow Häme -ruokamatkailutuote huomattiin myös maakunnan ulkopuolella sen voittaessa valtakunnallisessa Hungry for Finland -ruokamatkailukilpailussa merkittävä ruokamatkailuteko -kunniamaininnan. Hankkeen viestintä ruokasektorista on ollut näkyvää ja kiinnostavaa.

Lue lisää Kasvua Hämeestä hankkeesta.

Valokuituverkon esiselvitys- ja suunnitteluhanke; Hollolan valokuitu OSK (remontit ja rakentaminen).

Perustelut: Kylän valokuituverkon suunnittelu tehtiin asiantuntevasti ja se johti investointiin. Tämän tyyppisiä hankkeita tarvitaan varmistamaan kyläverkkojen toteutuminen. Oleellista oli, että ELY rahoitti kyläverkon investoinnin, millä on kylälle todella tärkeä merkitys.

Lue lisää Hollolan valokuituverkon esiselvitys- ja suunnitteluhankkeista.

Skeittiparkki Nastolaan; Nastola seura ry (hyte ja asuminen).

Perustelut: Hankkeella saatiin aikaan kaikille ilmainen ja vapaassa käytössä oleva liikuntapaikka, jonka suunnittelussa ja toteutuksessa olivat mukana paikalliset lapset ja nuoret.

Lue lisää Nastolan skeittipuistosta.

Keskiajan kulttuuria kouluille ja kylille -hanke; Hämeenlinnan Keskiaikayhdistys (kulttuuri).

Perustelut: Hankkeessa lasten ja nuorten teemapäivien ja kaikille suunnattujen tapahtumien avulla onnistuttiin saamaan mukaan valtaisa joukko kumppaneita ja osallistujia tuomaan historiaa ja perinteitä konkreettisesti esiin.

Lue lisää Keskiajan kulttuuria kouluille ja kylille -hankeesta.

Tilaisuuden esitykset pääset katsomaan alla olevista linkeistä:

ELY-keskus: CAP27 Hämeen maaseutusuunnitelma, Hämeen ELY-keskuksen maaseutuyksikön päällikkö Kari Kivikko (pdf)

Hämeen Leader-ryhmien ajatuksia tulevasta kaudesta, Leader Linnaseutu ry toiminnanjohtaja Jussi Pakari (pdf)

Hämeen tuleva ruokastrategia, MTK Hämeen toiminnanjohtaja Päivi Rönni (pdf)

Alkuperäinen julkaisu:
Hämeenraitti.fi

Teksti: Terhi Sandberg
Kuvat: Terhi Sandberg ja Karita Toivanen