Elintarvikealan uutiskirje kesä 2019

Kesän aikana tuodaan hämäläistä ruokatuotantoa tutuksi!
Haastamme sinut ja asiakkaasi julkaisemaan hästägillä #RuokaMatkallaHämeessä -päivityksiä upeista ruokamatkailukohteistamme Instagramiin. Kuvan tulee liittyä hämäläiseen ruokaan, käyntikohteiseen, tapahtumaan, kahvilaan, suoramyyntitilaan, ravintolaan jne. Silloin on sopiva hetki jakaa kuva, kun sinulle tulee tunne, että tästä olisi kiva kertoa muillekin! Ja muista aina lisätä yrityksen/ kohteen/ tapahtuman/ paikkakunnan nimi, että ihmiset tietävät mihin mennä ja näin myös tavoitamme enemmän ihmisiä.

Olet ehkä jo huomannut, että Kasvua Hämeessä -visuaalinen ilme on uudistunut viestintäkanavillamme ja uudet nettisivut www.kasvuahameessa.fi julkaistu.


Alle on koottu alan tapahtumia ja tietoa kesän ja alkusyksyn ajalta.

10.7.2019 Lisätuloja metsien villiyrteistä tuotteistamalla, Linna-Hotelli, Hartola. Infotilaisuudessa käydään metsässä katsomassa kasveja (klo 14-15.30) ja sisätiloissa asiaa villiyrttien käsittelystä, tuotteistamisesta ja myynnistä (klo 15.30-18). Kouluttajina Jouko ja Raili Kivimetsä. Ilmoittautuminen paijathame@mhy.fi tai puh. 03 855 4300. Järjestäjänä Luomukeruualueilta euroja Päijät-Hämeessä-hanke.

La 13.7. Avoimet maatilat Hämeessä

Suuren suosion saavuttanut Avoimet maatilat Hämeessä -tapahtuma saa taas jatkoa, kun maatilat ympäri Kanta- ja Päijät-Hämettä avaavat ovensa ja kutsuvat kylään 13.7.2019 klo 11-15. Tänä vuonna avoimilla maatiloilla puhutaan myös maatalouden roolista ilmastonmuutoksen hillinnässä. Esimerkiksi Setälä-Eerolan tila Tuuloksesta ja Pekkolan tila Hauholta ovat molemmat mukana valtakunnallisessa Carbon Action-hiilipilotissa, jossa selvitetään nurmensidonnan hiilipotentiaalia. Lisätietoja tapahtumasta ja mukana olevat tilat: https://kasvuahameessa.fi/avoimet-maatilat-hameessa/

2.9.2019 Ruoka-ala kasvuun Hämeessä – tilaisuus ruokasektorin valtakunnallisesta ja hämäläisestä kehittämistoiminnasta, Hämeenlinna.

Iltapäivän tilaisuudessa tarkastellaan pk-elintarvikeyrittäjyyden kehittämistä lähiruoan, luomun ja luonnontuotteiden sekä ruokamatkailun näkökulmista. Tilaisuuksiin kootaan yhteen ruoka- ja matkailualan toimijoita keskustelemaan kehittämistyöstä ja vaihtamaan kuulumisia. Tilaisuuden tavoite on tiivistää toimijoiden yhteistyötä ja hyvien käytänteiden vaihtoa. Ilmoittautumiset 26.8.2019 mennessä http://ty.fi/ruoka-hame.

Tilaisuuden järjestää Valtakunnallinen ruokasektorin koordinaatiohanke yhteistyössä MTK Hämeen Ruokaviesti -hankkeen kanssa.

Nimisuojasta buustia Hämeen ruokatuotteelle, Lahti (tulossa syyskuussa – päivä tarkentuu myöhemmin). Päivän tarkoituksena on vahvistaa elintarvikkeiden nimisuojauksen tunnettuutta sekä avata nimisuojan hakuprosessia. Tietoa myös siitä, miten paikallisuutta ja ruokaa markkinoidaan Etelä-Savossa D.O.Saimaa -merkillä. Tarkempi ohjelma tulossa Kasvua Hämeessä -sivuille. Tapahtuman järjestää yhteistyössä MTK Hämeen Ruokaviesti -hanke sekä Etelä-Suomen maa- ja kotitalousnaiset.

Opintoretki Itä-Suomeen 11.-12.9.2019

Luonnonyrteistä bisnestä -hankkeen kaksipäiväinen retki luonnontuotealan kohteisiin Itä-Suomessa. Kohteina mm. Heikkilän yrttitila, Tertin Kartano, Hotelli Punkaharju, Kiteen kunnan luonnonyrttiverkostot, Utran Uittotupa ja Lintulan Luostari. Lisätietoja ja ilmoittautumiset (10.8 mennessä).

Osta tilalta! -päivä jälleen syksyllä 14.9.2019. Osta tilalta! -päivänä juhlitaan ruoan tuottajia ja lähiruokaa ympäri Suomea. Valtakunnallisella tapahtumalla ja viestinnällä saat maksutta näkyvyyttä yrityksellesi. Ilmoittaudu mukaan tapahtumaan ja järjestä oma tapahtumasi!

Artesaaniruoan SM-kilpailu Jyväskylässä 13.-15.9.

Artesaaniruoka SM 2019 on tuotekilpailu, joka on suunnattu kaikille Pohjoismaiden ja Baltian maiden elintarviketuotteita valmistaville yrityksille, jotka käyttävät paikallisia raaka-aineita, eivätkä sisällytä tuotteisiinsa synteettisiä aromeja, säilöntäaineita tai väriaineita.

Kilpailun tarkoituksena on tehdä artesaaniruokaa tunnetuksi ja edistää sen kehittymistä.  Kilpailukategorioita on 11 ja luokkia peräti 60: kaikkea mahdollista juomista, marjoista ja kastikkeista aina liha- ja kalatuotteisiin. Kilpailuviikonlopun aikana järjestetään myös monipuolista ja maksutonta ohjelmaa kaikille artesaaniruoasta ja lähiruoasta kiinnostuneille.

Kilpailuun ilmoittautuminen on parhaillaan käynnissä, ja ilmoittautua voi aina 15.8. saakka. Kilpailun sääntöihin voit tutustua täällä.

Lisää tietoa kilpailusta: www.artesaaniruoka2019.fi

https://www.facebook.com/artesaaniruokaSMmathantverkFM/

Tuotekehitysfoorumi Seinäjoella 19.9. Aamupäivä koostuu hyvinvointituotteiden raaka-aine- ja tuotekonseptiesittelyistä. Iltapäivällä käsitellään ajankohtaisia teknologioita, mm. ekstruusio, fermentointi (palkokasvit) ja luonnonaineuutteiden valmistus. Ilmoittaudu tästä.

 

Oppaita ja tietopaketteja

Luomu Suomessa 2018 -kooste on julkaistu. Luomun tuotannon ja kulutuksen kehityksestä Suomessa kertovat keskeiset tilastot kerätään vuosittain julkaistavaan Luomu Suomessa -koosteeseen. Vuonna 2018 Suomen luomuviljelty peltoala oli lähes 297 000 hehtaaria. Suomen koko peltoalasta luomuviljelyssä oli 13 %.

Uudistunut tietopaketti ja materiaaleja suomalaisista nimisuojatuotteista.

Aitoja makuja -sivuston Elintarvikkeiden nimisuojajärjestelmä –sivu on uudistunut. Uudella sivulla on kattava tietopaketti Euroopan unionin nimisuojajärjestelmästä ja suomalaisista nimisuojatuotteista. Myös uusi nimisuojatuotteiden kuvapankki, johon kootut materiaalit ovat vapaasti käytettävissä nimisuojajärjestelmään liittyvissä yhteyksissä.

Elintarviketurvallisuus Suomessa 2018 on julkaistu. Se löytyy Ruokaviraston internetsivulta osoitteesta https://www.ruokavirasto.fi/tietoa-meista/julkaisut/julkaisut/

Pienpanimoiden laadunvalvonnasta video
Kirkkautta pienpanimoiden laatutyöhön -hankkeen videolla kerrotaan mm., miten erilaisten mittausten avulla voidaan parantaa pienpanimon laadunvalvontaa. Tallenteeseen ja syksyn koulutusten aikatauluihin pääset tutustumaan hankkeen sivuilla.

Luomukeruualueet ja metsään.fi -palvelu

Luomukeruualueisin liittyen kesäkuun puolivälistä alkaen metsänomistajat ovat voineet ilmoittaa Suomen metsäkeskuksen Metsään.fi-palvelun kautta halukkuutensa liittää metsänsä luomukeruualueeksi. Metsänomistajalle palvelu on maksuton, ja sen tavoitteena on laajentaa kustannustehokkaasti Suomen kansainvälisesti merkittävää luomukeruupinta-alaa, ja saada yhä suurempi osa metsien marjoista, sienistä, mahlasta ja luonnonyrteistä kaupallisesti hyödynnettyä.

Elintarvikkeiden vientiyritykset, hyödynnä käynnissä olevat vientihankkeet!

  • Iskussa maailmalle -kasvuohjelma vahvistaa vientituotteiden kehittämistä, tukee yritysten verkottumista sekä laajentaa yritysten ymmärrystä kansainvälisen kasvun mahdollisuuksista, haasteista ja vaatimuksista. Jokaiselle yritykselle räätälöidään kansainvälistymisen näkökulmasta luotu liiketoiminta -ja markkinointisuunnitelma.
  • MarketWise -projekti välittää kansainvälistä markkinatietoa elintarvikealan mikro- ja pk-yrityksille. Projekti seuraa vientimarkkinoiden kehitystä, analysoi ja tarjoaa markkinatietoa yrityksille helposti saatavilla olevassa muodossa.

Kevään 2019 toimialojen näkymät julkaistu – Maltillista kasvua elintarviketeollisuudessa, syvällinen kuluttajatuntemus perusta liiketoiminnan kehittämiselle. Elintarviketeollisuuden liikevaihto jatkaa kohtalaista kasvuaan kireässä kilpailutilanteessa. http://julkaisut.valtioneuvosto.fi/bitstream/handle/10024/161638/Elintarvikealan_nakymat_kevat_2019.pdf

Aitoja makuja -tiedotuslehti 2/2019 on ilmestynyt

Uudessa lehdessä mm. Vuoden lähiruokateko -palkinnon saanut Heikkilän Juustola, tietoa kuitin annon poikkeustapauksista mm. markkinoilla, pohjoisen luonnon vaikutuksista terveellisyyteen, hävikistä matkailukohteissa ja infoa tulevista tapahtumista.

Verkkolehti ja/tai lehden voi lukea myös sekä pdf että issuu -versioissa.

Hävikistä hyvikiksi ‒ Konsteja keittiöille ruokahävikin vähentämiseksi –opas on koottu alalla toimivien ammattikeittiöiden testaamien ja hyväksi kokemien käytäntöjen pohjalta. Oppaassa annetaan käytännönläheisiä ja helppoja vinkkejä siihen, miten ammattikeittiöt voivat arjen työssään vaikuttaa syntyvän ruokahävikin määrään. Vinkkien lisäksi oppaassa on pohdintakysymyksiä arjen työn suunnittelun tueksi, esimerkkejä ammattikeittiöiden kokemuksista sekä tulostettavaa materiaalia esimerkiksi hävikkikampanjointiin ja ylijäämäruoan käsittelyyn omavalvonnan näkökulmasta.

Hyvää kesää!
Toivottaa Kasvua Hämeessä -toimijat

Uutiskirjeen kokosi Sanna Lento, Hämeen ammattikorkeakoulu

Sanna.Lento@hamk.fi, puh. 040 509 6443