Avoimet maatilat – Taste of Häme – retki-info!

Avoimet maatilat – Taste of Häme -päivänä 10.7 klo 11.00-16.00 retkeily maaseudulle on POP.

Päivän aikana ehtii hyvin useampaan kohteeseen, joten alla luvassa paikkakunnittain ”menoinfoja”.

Valitsemalla paikkakuntien alta kaksi tai kolme kohdetta, pakkaamalla mukaan reilusti reipasta reissumieltä, saappaat ja sateenvarjon tai aurinkorasvaa, on hyvin todennäköistä, että saa viettää hauskan päivän maalla maistellen, haistellen ja kuulostellen maalaiselämää. 

Päivän aikana kylmälaukkuun tai ostoskoriin voi kerätä melkoisen saaliin paikallisia makuja ja puhelimen muistin voi täyttää kuvilla maatilan eläimistä, herkullisista ruoka-annoksista ja maatilan koneista. 

Koska valtaosa kohteista aukeaa ja sulkeutuu samaan aikaan, kannattaa mukaan pakata myös hiukan hämäläistä hitautta, mikäli sattuu kohteeseen samaan aikaan muiden kanssa.
Lähdethän vain terveenä matkalle.

Lisää tapahtumasta ja kaikista kohteista seka kohdekartan löydät täältä.

Huom! Tarkistathan tilakohtaiset tiedot vielä ennen lähtöä. Muutoksia saattaa valitettavasti vielä viime hetkilläkin tulla.

 

Kanta-Häme

Hattula

Katinalan Lihakauppa. Erikoistunut perinteisiin lihaherkkuihin. Tarjonnassa on muun muassa tuoretta lihaa, palvi- ja kylmäsavutuotteita sekä artesaanimakkaroita omasta tehtaasta.

Lepaan viini- ja puutarhatila. Viinitilan sydän on tuotantotilojen yhteydessä toimiva viini- ja puutarhamyymälä. Valikoimissa elintarvikkeiden osalta keskitytään suosimaan lähituottajien tuotteita. Oman tuotannon tomaatteja ja muita vihanneksia on tarjolla sesongin mukaan.

Metsälammen laamat. Tule kuulemaan laamoista ja ihastelemaan kesäkuussa syntyneitä pikku laamoja! Myynnissä laama-aiheisia tuotteita. Tarjolla kahvia ja mehua.

Suontaan kartano. Ohjelmassa tutustumista emolehmätilan toimintaan, kahvila ja pala historiaa.

Hauho

Hahkialan Kartano. Kartanon maisemissa sijaitsevassa kesäkahvilassa voi retkeilyn lomassa nauttia kupposen kahvia.

Pekkolan tila. Tapahtuman aikana mahdollisuus päästä tutustumaan lampaanmaidontuotantoon opastetuilla kierroksilla. Tilalla asustaa myös lehmiä, poneja ja pupuja. Tapahtuma aikana kävijöitä palvelee pihakahvila ja puoti. Tarjolla on lampaanlihatuotteita, villalankoja, lampaantaljoja sekä tietysti Bäätelöä.

Hausjärvi

Jaakkolan tila. Tilalla pääsee tutustumaan Taidegalleriaan ja museoon, kahvitarjoilu. Myynnissä Paajasen hunajatuotteita seudulta ja taidekortteja.

Lepolan Talo. Tarjolla perinteisiä suomalaisia ja hämäläisiä makuja ottaen huomioon eritysruokavaliot. Talon keittiössä valmistetaan itse gluteenittomia tuotteita mm. leivät ja makeat leivonnaiset. Lepolan Talon erityispiirteitä ovat lähiruoka, puhtaat raaka-aineet ja maut.

Mommilan kyläpuoti. Hietoisten kylän entisen kyläkaupan tiloissa toimiva kesäkahvila – keidas keskellä hämäläistä maalaismaisemaa Hausjärvellä. Kyläpuodissa myydään mm. tuoreita leivonnaisia, 3kaverin™ jäätelöä, Pauligin kahvia, nostalgisia irtokarkkeja ja Laitilan Wirvoitusjuomia. Täällä on panostettu myös lähituottajien tuotteisiin, aina paikkakunnan lihatuotteista käsitöihin.

Hämeenlinna

Hirvilammen luomu. Päivän aikana mahdollista tutustua tilan emolehmiin sekä lemmikkikanoihin ja lampaisiin, mehiläispesiin ja hunajantuotantoon, nauttia kahvilan antimista tai osallistua vohvelisuunnistukseen.

Kankaisten Tila. Ihana keidas itsepoimijoille, perheille, ryhmille ja ohikulkeville herkkusuille. Tilan lähiruokapuodista saat mansikoita, vadelmia, herneitä ja pientuottajien elintarvikkeita.

Luolajan Maatalousmuseo. Tapahtumapäivänä esillä paikallista maataloushistoriaa; koneita, palokalustoa, armeijan kalustoa ym. Maa- ja kotitalousnaiset pitämässä kahvilaa.

Tiirinkosken Tehdas. Tervetuloa nauttimaan kahvilan antimista (suolaista ja makeaa), tekemään ostoksia sisustustuotteista ja vaatteista aina tilan omiin taljoihin, lankoihin ja ruokatuotteisiin. Sekä tietysti näkemään tilan eläimiä. Uutuutena pääset maistamaan tilan omia Burgereita.

Lammi, Tuulos & Padasjoki

Keinuhongan tila. Ohjattuja kierroksia lihakarjan pihatoille, tilaravintola ja myymälä avoinna klo: 10-16.00, nähtävillä kesälampaita, tilan koneita esillä tilamyymälän pihamaalla. Myynnissä oman tilan liha- ja viljatuotteet ja Sonniburgereita.

Kotileipomo Tuulosrievä Oy. Kahvilassa voit nauttia leipomon omista leivonnaisista, tuoreesta leivästä ja pullasta sekä aidosta maalaistunnelmasta. Kahvila on oikea maaseudun helmi. Leipomorakennuksen yläkerrassa avoinna maalaiskirpputori.

Kuusamon mansikkatila. Tervetuloa ostoksille Lammille Kuusamon Mansikkatilan kesämyymälään ja nauttimaan kesäkahvilan terassille makoisat kahvit. Myymälä ja kesäkahvila on avoinna sesonkiajan päivittäin.

Mielen Muutostila Lieso. Paljon eläinvauvoja! Kesäkahvila ja pieni luomu/ lähiruokatori. Myynnissä ternimaitoa, luomumunia, lammasmakkaraa, lampaanlihaa, taljoja, villalankaa, huovutusvilloja, varpaanväli villoja, lammassaippuaa, makramee käsitöitä.

Janakkala & Turenki

Hakolan Marjatila. Tilan puodista löydät oman tilan luomumarjat, luomujauhot, -hiutaleet, hillot, mehut, siirapit, hunaja, mehiläisvahakynttilät, kahvila, leivonnaisia oman tilan tuotteista jne. Bonuksena kuulet takuuvarmasti kukon ja lampaan laulua.

Iso-Hiiden Kartano. Marjoja ja marjajuomia.  Kahvilassamme tankkaat ennen poimintaurakkaa tai levähdät sen jälkeen. Marjatila toivottaa tervetulleeksi myös pienet lapset, joille olemme varanneet viihtyisän leikkipaikan ja maatilan kotieläimiä ihasteltavaksi.

Kiipula Gardens & Miinatori. Puutarhan sesongin tuoreet tuotteet: kukat, kasvihuonevihannekset sekä avomaan luomuvihannekset. Kahvilassa on tarjolla kahvia ja virvoitusjuomia, makeita ja suolaisia leivonnaisia sekä kevytlounasta ja jäätelöä.

Forssa, Jokioinen & Tammela

Elonkierto. Kaikille avoin ja maksuton kotieläinpiha ja esittelypuisto, joka kertoo luonnonvarojen tutkimuksesta. Makasiinissa kävijöitä palvelee kahvila.

Jokioisten leipä. Tapahtumapäivänä tehtaanmyymälässä Jokioisilla mahdollisuus uunituoreisiin ostoksiin, tarjolla Häme-aiheinen lounaspöytä sekä muuta mukavaa.

Lounais-Hämeen Pirtti. Tänä päivänä perinneravintola Lounais-Hämeen Pirtti toimii laadukkaana juhlapaikkana ja tilausravintolana. Ruoat on valmistettu Pirtin omilla resepteillä, kotimaisia tuotteita ja lähiruokaa hyödyntäen.

Museotila Hevossilta. Avoimet maatilat päivänä Museotila Hevossillan 20-vuotisjuhlavuoden näyttelyt ja talonpoikaismuseo ovat avoinna yleisölle ja lisäksi kahvila ja virvokkeita. Opastetut kierrokset tasatunnein.

Mustialan Kievaru & Wanha Viljamakasiini. Panimo-kahvilaan voit poiketa kahville, ja kaveriksi löytyy jäätelöä tai muita makeita ja suolaisia herkkuja. Keittiöstä tarjolla pientä pub-tyyppistä ruokaa esimerkiksi Tammelan oman Makulihan valikoimista.

Panimo Olutmylly Forssa.  Tervetuloa tuopilliselle ja osta Myllärit myös mukaasi! Myynnissä myös OlutMyllyn Mallaseipää, jonka leipoo forssalainen leipomo Markun Pakari.

Ravintola Valtikka. Tapahtumapäivänä 10.7. Ravintola Valtikassa tarjolla lähiruokalautasannoksia. Kaviouran puolella nähtävissä lauantaina 10.7. valmentautuvia hevosia ja sunnuntaina 11.7. viralliset ravit klo 16 alkaen, yleisölle tapahtumaan vapaa pääsy.

Similän Ratsutila. Avoimet maatilat päivässä pääset tutustumaan ohjatusti tallin arkeen ja näkemään, miten hevosia hoidetaan. Lisäksi ohjelmassa maksullista talutusratsastusta sekä vaunuajelua.

Loppi

Kahvila Perunakuoppa. Suolaisilla ja makeilla täytteillä tehtyjä vohveleita ja paljon muitakin herkkuja tarjolla. Myynnissä mm. varhaisperunaa, nippusipulia, hernettä, hunajaa, jauhoja, leipää, leivonnaisia ja käsitöitä.

Mikkolan Suoramyynti. Mikkolan tilalla voit tehdä ostoksia ja nauttia tilaleipomon herkuista. Oman ja naapuritilan tuotteita myynnissä ympäri vuoden. Tilalla toimii mm. oma tilaleipomo, makasiiniravintola ja savusauna.

Pelto-Seppälän tila. Tilalla asuu emolehmiä vasikoineen sekä hevosia, joihin pääsee tutustumaan. Lisäksi tilalla palvelee lähiruokapuoti sekä Mulli & Mallas-lähiruokaravintola, jossa on tarjolla ainakin burgereita, pizzaa ja makeitakin herkkuja.

Suvitien kotieläintilan käsityö ja lanka myymälä. Tervetuloa tutustumaan alpakoihin, lampaisiin, kaneihin, kanoihin sekä kissahoitolaan tai tekemään ostoksia!

Valkosipulitila Solstrand. Pientila, jossa tuotetaan valkosipulin lisäksi chiliä ja muita vihanneksia ja juureksiaPihakatoksessa pop up -ravintola. Etupäässä tilan omista tuotteista isännän valmistamia keittoja. Elävää musiikkia. Myynnissä valkosipulia, chiliä, vihanneksia.

 

Päijät-Häme

Asikkala

Mattsonin Luomumarjatila. Luomumarjoja: mansikkaa, vadelmaa ja mustaherukkaa suoramyyntipisteeltä, lettukahvilasta muurinpohjalettuja. Avoimet maatilat -päivänä pääset myös isännän mukana pienelle kierrokselle ja kuulet tilan historiasta, nykypäivästä ja luomuviljelystä.

Perttulan tila. Tule katsomaan laiduntavia lehmiä, vasikoita ja pihalla tepastelevia kanoja. Klo 12 järjestetään navettakierros. Myynnissä oman tilan juustoa, jugurttia ja ternimaitoa. Raakamaitoa voi ostaa, jos on oma astia mukana. Kylmälaukku mukaan!

Viini- ja puutarhatila Pihamaa. Tilan antimista tuotetaan siidereitä, oluita, marjaviinejä, sahtia, kuohuviinejä, limonadeja ja erilaisia sesonkijuomia. Lisäksi tilalla lähiruokapuoti, jossa oman muiden tilojen tuotteita myynnissä.

Yli-Tommolan tila. Tervetuloa katsomaan lehmiä, hevosia ja varsoja, kissanpentuja, ylämaankarjaa ja kanoja. Patun Pulla ja Paakkelsi on valmiina kahvin ja leivonnaisten kera. Myytävänä herkullista, vapaana kasvanutta ylämaankarjan lihaa.

Lahti, Kärkölä, Hollola

Ainoa Winery. Aivan Lahden tuntumassa oleva viinitila, jossa voit päivän aikana istua ja nauttia viiniä tai osallistua ilmaiselle kierroksella viinitilan tuotantotiloissa.

Aliniityn tila. Tällä tilalla voit tutustua tilan erilaisiin sarvipäisiin nautoihin, mangalitzasikoihin sekä muihin eläimiin. Matkaan voi tilan myymälästä ostaa ylämaannaudan ja mangalitzan lihaa.

Niipalan tila. Monipuoliselta luomukasvimaalta on ostetavissa alkukauden vihanneksia, mm. uutta perunaa. Kesäkahvilassa on tarjolla hapanjuureen leivottuja sekä makeita että suolaisia leipomuksia.

Hämeenkoski

Huljalan Tupala. Kierros perinnebiotooppilaitumella klo 12.30, pihassa on viljelykasvinäyttely, tavattavissa myös lehmiä ja nähtävillä koneita. Virkistäytymään pääsee puffetissa.

Nikkarin maatila. Pihakahvilassa on tarjolla kahvia, teetä, mehua ja mansikkaherkkua. Voit rapsutella lampaita ja kissoja, potkiskella traktorinrenkaita tai viettää kesäpäivää omenapuun alla. Historiannälkäiset pääsevät tutustumaan tilan museoaittaan ja navetan vintin Heta Sofian kammariin. Kello 13.00 tilakierros, jossa pääsee tutustumaan mm. uudistavaan viljelyyn.

Tuloiselan marjatila.  Tuloiselan marjatilan kesäkauppa on marjojen lisäksi myös paikallisten lähiruuan ja kädentaidontöiden aarreaitta, poikkea myymälään!

Hartola, Heinola & Sysmä

Heinolan Heila. Lähiruokatori ja ravintola, josta löytyy monipuoliset valikoimat pientuottajien korkealaatuista ja puhtaasti tuotettua ruokaa.

Karhulan Tila. Tilalla nähtävillä laiduntavia emolehmiä vasikoineen. Esillä myös maatalouskoneita ja laitteita. Menossa mukana Partiolippukunta Tainionvirran Taimenet, Kahvilaravintola Taukotupa… Tilalla myynnissä Aberdeen Angus pihvilihaa ja Angus-grillimakkaraa. Puffetti.

Korven Karitsa. Maatila, joka kasvattaa suomenlampaita sekä järjestää Islanninhevosretkiä Starhill Stable nimellä. Kesäisin tilalla toimii Sysmän Kotieläinpiha, jossa pääset tutustumaan suomalaisiin maatilan eläimiin. Kahvila A-oikeuksilla. Oma tilamyymälä kahvilan yhteydessä.

Lehtosalon Luomutila. Avoimet maatilat -päivänä tilalla pääsee näkemään ylämaankarjaa, lampaita, pupuja, kanoja, suomenhevosen, aasin, kissoja ja koiria. Säävarauksella kahvio. Myynnissä oman tilan ylämaankarjan luomulihaa tilapuodista.

Nastola & Orimattila

Hietalan tila. Tapahtumapäivänä pääset tutustumaan emolehmätilan toimintaan, tilan eläimiin, koneita nähtävillä, kahvila ja myymälä.

Kyöstilän tila. Tapahtumapäivänä 10.7. löydät pihapiiristä laiduntavia lehmiä ja eri pisteissä on yhteistyökumppaneita kertomassa maidontuotannosta, lehmien ruokinnasta, lypsyrobotin toiminnasta jne. Farmipuodista tilan omia ja sekä muiden tilojen tuotteita.

Valkilan Viljatila. Artjärveläiset nuoret pistävät pystyyn pop up- kahvilan, jonka herkut saavat taatusti kaikien suut makeaksi. Maukkaat oman tilan letut tuoreista, paikallisista aineista. Myynnissä oman tilan jauhot, ryynit ja hiutaleet, sekä naapurin herkullista ternimaitoa löydät Valkilan pienestä puodista.