Haluatko tehdä tulevaisuusteon?
Kesäkuun 18. päivä. Vettä sataa kaatamalla. Sääennustuskin ennustaa Juhannusviikolle jatkuvia sateita. Alkukesän ankara kuivuus on vaihtumassa keskikesän märkyyteen ja kylmään.
Kesäkuun 18. päivä. Vettä sataa kaatamalla. Sääennustuskin ennustaa Juhannusviikolle jatkuvia sateita. Alkukesän ankara kuivuus on vaihtumassa keskikesän märkyyteen ja kylmään.
Mikä on saanut ihmiset työntämään sormet multaan ja kasvattamaan ruokansa itse? Paljonko se ruoan hinta on oikeasti noussut ja paljonko se tulee nousemaan? Pitääkö ruoan loppumisesta olla huolissaan? Lue hankekoordinaattorin pohdintoja aiheesta.
Kotimainen maatalous on ennen näkemättömän kustannuskriisin kourissa. Miten sinä voisit kuluttaja auttaa tuottajaa alamäessä? Pienilläkin asioilla on suuri merkitys. Lue viisi helppoa vinkkiä, joita toteuttaessasi pystyt jeesimään suomalaista tuottajaa.
Suomessa valmistettujen kasviproteiinituotteiden valikoima on kasvanut viime vuosien aikana huimasti. Mutta sisältävätkö nämä kotimaassa valmistetut tuotteen myös kotimaisia raaka-aineita? Lue mistä ja missä tunnetuimpiin kuuluvat kasviproteiinituotteet on valmistettu, sekä ovatko yritykset onnistuneet haalimaan niihin kotimaisia raaka-aineita.
MTK:n kokkaa kotimaista -ruokakasvatusmalli on jälleen syksyn ajan ilahduttanut kahdeksasluokkalaisia kotitalouden ryhmiä niin Hämeessä kuin muuallakin Suomessa. Ruokakasvatusmalliin sisältyy kouluille mahdollisuus saada käyttöönsä MTK:n tarjoamat raaka-aineet ja reseptit yhteen pääruokaan ja yhteen jälkiruokaan.
Ruuantuotanto on nykyään harvalukuisten viljelykasvien varassa. Viljelyssä olevissa lajikkeissa on tapahtunut murros, kun on siirrytty geneettisesti kapeampien lajikkeiden käyttöön. Tilanne on tunnistettu riskinä tulevaisuuden ruokaturvalle. HAMKin ja Luken kolmivuotisen Monimuotoisuutta peltoon -kehittämishankkeen tavoitteena on vastata tähän haasteeseen Suomessa.
Minkälaista on olla tilallisena mukana Avoimet maatilat – Taste of Häme! -tapahtumassa, mitä kaikkea se kohteelta ”vaatii”, mitä asioita voi tulla eteen, mitä huomioitavaa ja mihin kannattaa varautua. Lue tapahtumapäivän mietteitä Hirvilammen luomu maatilalta.
Kotimainen lähikala on terveellistä ravintoa ja ekologisesti kestävä valinta, mutta suomalainen valitsee silti norjalaisen kasvatetun lohen lautaselleen. Lähikalaa lautaselle –hankkeessa tartuimme haasteeseen lisätä kotimaisen kalan kulutusta ja saada koululaisille järjestettävien kalankäsittely-kurssien myötä uusia innokkaita nuoria kalastusharrastuksen pariin.
Ruuantuotannon tärkeää kuluttajatyötä, koululaisten maatilavierailuja on päästy koronan jälkeen taas järjestämään. Toukokuussa Kärkölän koulun 3-luokkalaiset ja osa 2-luokkalaisista pääsivät tutustumaan Tuomas Nummelan viljatilaan. Tämä on osa MTK:n järjestämää ilmaista kuluttajatyötä.