Aliniityn tila, Kärkölä

Avoimet maatilat – Taste of Häme! -tapahtumakohde

Kärkölän Järvelässä sijaitseva Aliniityn tila on Tomi Kivistön vuonna 1997 ostama sukutila, jota hän nykyään pyörittää yhdessä puolisonsa Jaana Tolosen kanssa. Aluksi Tomin ajatus oli pitää sen hetkistä viljatilaa vain hetki ja myydä se sitten pois. He kuitenkin jatkoivat viljanviljelyä vuoteen 2013, jolloin ajatus kotieläimien pidosta oli kypsynyt valmiiksi. Tilalle ostettiin ensimmäiset Ylämaannaudat vuonna 2013, joiden myötä tila aloitti niiden kasvattamisen. Aliniityn tilan tarina. 

Tänä päivänä Aliniityn tilalla kasvatetaan luomussa, lajinomaisesti, eettisesti ja ekologisesti ylämaannautoja, mangalitzasikoja ja texas longhorn nautoja.

Avoimet maatilat päivänä nähtävissä mainitut rodut sekä erilaisia kanoja, kukkoja, kissoja ja koiria. Tilamyymälästä voi ostaa ylämaannaudan ja mangalitzan lihaa.

Toiminta muina aikoina:

Suoramyynnissä tilan omia tuotteita:

Luonnollisesta ravinnosta johtuen Ylämaankarjan liha on maukasta, lyhytsyistä, vähärasvaista ja väriltään tummanpunaista.

Puhdasrotuinen ylämaankarjan sonni on teuraskypsä n. 2-3 vuoden iässä, ylämaankarjan hieho n. 2 vuoden iässä. Ylämaankarjan pihvilihan vahva maku ns. riistan maku, syntyy ruokinnan perustumisesta laiduntamiseen ja korsirehuun, sekä pitkästä kasvatusajasta. Ylämaankarjan naudan kasvatuksessa koko ketju, laitumelta lautaselle, keskittyy parhaan mahdollisen laadun ja maun aikaansaamiseen. Eläimen vapaa liikkuminen ja luontainen aktiivisuus aina teuraskypsyyteen asti, muokkaavat sen omaa rasvakudosta pehmeäksi, parantaen highland cattle – ylämaankarjan naudanlihan makua ja mureutta.

Scottish Agricultural College (yliopistotasoinen maatalousoppilaitos) on tutkinut asiaa ja todennut, että highland cattle naudanlihassa on vähemmän rasvaa ja kolesterolia ja enemmän rautaa ja proteiineja kuin keskivertaisessa naudanlihassa.

Mangalitzan eli Villasian liha on punaista, erittäin maukasta ja mehevää. Liha marmoroituu iän myötä.

Mangalitzan rasva eli laardi on suurilta osin tyydyttymätöntä ja sisältää mm. omaega-3 rasvahappoja. Ruhon painosta n. 30 % on laardia.

Sulatettu laardi soveltuu erinomaisesti kaikkien ruokien paistamiseen ja grillaamiseen.

Myös Mangalitzan lihan maku, syntyy ruokinnan perustumisesta laiduntamiseen ja korsirehuun, sekä pitkästä kasvatusajasta. Ruokinnan lisänä ohra, herne ja kivennäiset.

Hinnasto

Tervetuloa ostoksille tai tutustumaan tilan toimintaan, tiedustelut ennakkoon sähköpostilla tai puhelimitse.

Suomen leveimmät sarvet löytyy Aliniitystä!

Yhteystiedot

Jaana Tolonen
aliniitty@gmail.com
P. 044 759 4638
Aliniityntie 54, 16600 Järvelä

Verkkosivut: www.aliniitty.com
Facebook: Aliniityn tila
Instagram: aliniityntila