Uutiset

Syyskuun 2017 elintarvikealan uutiskirje on ilmestynyt

Uutiskirje kanta- ja päijäthämäläisille elintarvikealan toimijoille 18.9.2017

Tähän Tiedolla ja osaamisella kasvuun – elintarvikealan yhteistyöhankkeen (Tiedokas) uutiskirjeeseen on koottu ajankohtaisia elintarvikealan tapahtumia erityisesti hämäläisille yrittäjille, jatkojalostajille ja yritystoimintaa suunnitteleville. Tiedokas-hanketta toteutetaan viiden maakunnan (Kanta- ja Päijät-Häme, Pirkanmaa, Varsinais-Suomi ja Satakunta) alueella. Alueilla toteutetaan infotilaisuuksia, käytännön osaamiseen tähtääviä teemapäiviä, pilotointeja sekä koti- ja ulkomaille tähtääviä ammattimatkoja.

Tiedotuskanavina Kanta- ja Päijät-Hämeessä toimivat Kasvua Hämeessä teemaohjelman viestintäkanavat; www.kasvuahameessa.fi, sosiaalisen median kanavat Facebook/Twitter/Youtube, Tiedokas-hankkeen uutiskirjeet sekä sähköposti.

Olethan jo Kasvua Hämeessä Facebook-sivujen seuraaja?

 

Tiedokkaan syksyn toimintaa

Elintarviketurvallisuusvirasto, EVIRA:n kanssa toteutettavat tilaisuudet elintarvikelain vaatimuksista suoramyynnissä 29.9. sekä elintarviketoiminnan aloittamisessa 14.11.

Elintarviketurvallisuusvirasto, EVIRA jalkautuu maakuntiin ja ohjeistaa alan toimijoita elintarvikelainsäädännön toteuttamisessa. Kanta-Hämeessä järjestetään Suoramyynti ja tarjoilu maatilalta – elintarvikelainsäädännön vaatimukset infotilaisuus pe 29.9. klo 10–13 Pelto-Seppälän tilalla, Lopella. Pelto-Seppälän tilalla kasvaa lihakarjaa, harjoitetaan lihan suoramyyntiä, tilalla on myös lähiruokamyymälä ja pop-up-ravintolatoimintaa. Mm. näihin toimintoihin liittyvistä elintarvikelain vaatimuksista keskustellaan yhdessä valvovien viranomaisten kanssa, kts. tarkempi ohjelma.

Toinen tilaisuus on Päijät-Hämeessä Vääksyssä 14.11. klo 13-16 ja silloin puhutaan elintarvikelainsäädännöstä aloittavan elintarvikeyrityksen näkökulmasta. Samalla kuulemme myös Kanavan Panimon kokemuksia toiminnan aloittamisesta ja pääsemme tutustumaan tuotantotiloihin. Ohjelma on tulossa Kasvua Hämeessä.fi sivuille.

Hankintalain uudistukset ja julkiset ammattikeittiöt ostajana –koulutustilaisuuksia 3.10. ja 22.11.

Julkisten ammattikeittiöiden (päiväkodit, koulut, sairaalat ym.) hankinnoilla on suuren volyymin vuoksi merkittävä rooli oman talousalueen hyvinvoinnin, työllisyyden, elinkeinoelämän ja ympäristötavoitteiden edistämisessä. Ne ovat yksi mahdollisuus raaka-aineiden tai elintarvikkeiden myyntikanavaksi. Järjestämme yhdessä Motivan kanssa koulutustilaisuuden ti 3.10. klo 12.30–15.30 Hämeenlinnassa. Paikalla Kanta-Hämeen hankinta-asiamies Timo Ilomäki, ruokapalveluiden edustaja Tekmeltä sekä kokemuksia kilpailutuksista Lammin Laatuvihannekselta.

Lisätietoa ja ilmoittautuminen tästä linkistä. Hyvä opas yrityksille, ammattikeittiöille ja päättäjille julkisista hankinnoista löytyy EkoCentrian sivuilta; Lähis-Opas.

Toinen vastaavan sisältöinen tilaisuus järjestetään yhdessä EkoCentrian kanssa 22.11. Asikkalassa. Ohjelma on tulossa Kasvua Hämeessä.fi sivuille.

Leivän juuret –seminaari 10.11. Tampereella

Ahlmanilla Tampereella järjestetään perjantaina 10.11.2017 klo 10-15 Leivän juuret -seminaaripäivä, jossa kohtaavat viljelijät, paikallismyllyjen myllärit ja leivän tekijät Pirkanmaalta, Kanta- ja Päijät-Hämeestä, Varsinais-Suomesta ja Satakunnasta. Teema ”Leivän juuret” viittaa sekä viljaa kasvattavaan tilaan, valittuun viljalajiin ja lajikkeeseen, mutta myös juuren käyttämiseen leivonnassa – niin ruisleivässä kuin vaaleassakin leivässä. Päivän aikana puheenvuoron pitävät viljateknologian emeritusprofessori Hannu Salovaara, Vääksyn myllyn toimitusjohtaja Kari Savela ja nettijulkaisu Bread-magazinen perustaja ja toimittaja Jarkko Laine sekä Paijan ruisleipästen tekijä, Anna Paija. Iltapäivä on omistettu eri toimijatahojen kohtaamisiin ja verkostoitumiseen. Ilmoittautuminen Anu Tuomolalle, anu.tuomola@ahlman.fi tai 044 7960535.

Opiskelijat avuksi liiketoiminnan kehittämiseen – RuokaDiili

Kaipaatko jotain uutta tai onko joku asia jäänyt aina ajatuksen asteelle? Haasta opiskelijat avuksesi ideoimaan ja kehittämään juuri sinulle tärkeää asiaa. Puutarhatalouden opiskelijat voivat tehdä osana Yrittäminen ja markkinointi –opintomoduulia selvityksiä, pieniä toteutuksia ym. jotka auttavat yritystä kehittämään liiketoimintaa. Opiskelijoiden ajatuksia kannattaa kuunnella ja hyödyntää niitä esim. uusien tuotteiden tai palvelutoiminnan kehittämisessä. Opiskelijat työstävät asiaa tammi-helmikuun 2018 aikana. Ilmoita kiinnostuksestasi Sannalle.

Yrittäjäpäivät 1.-2.2.2018 Tampereella

Tiedokas-hanke järjestää pk-elintarvikeyrittäjille tilaisuuden kohdata toisia yrittäjiä ja erilaisia asiantuntijoita Tampereella ensi keväänä to-pe 1.-2.2.2018. Pistä päivämäärät jo muistiin, mielenkiintoista ohjelmaa on tulossa.

Muita tapahtumia meillä ja muualla

26.9. Eläinkuljettajakoulutus-tietoisku Hämeenlinnassa. Koulutuspäivä vaaditaan kaupalliseen toimintaan liittyvissä eläinkuljetuksissa sekä kuljettajalta että eläimiä kuljetuksen aikana hoitavilta. Päivään osallistuneet ovat oikeutettuja osallistumaan eläinkuljetusasetuksen mukaiseen pätevyyskokeeseen. Lisätietoa Tietoa ja tuottoa pienteurastamoihin hanke, Sari.Mantila@hamk.fi tai p. 040 833 2592.

27.9.-28.9. Puutarhatuotteiden jatkojalostuspäivät, Lepaa. Voimaa puutarhayritysten osaamiseen – VoPu tarjoaa oivan mahdollisuuden tutustua soseiden, hillojen ja pikkelssien valmistamiseen.

28.9. Erityisruokavaliot teemana ERIHYVÄ Minimessuilla Helsingissä. Erilaisten ruokavaliotuotteiden kysyntä on voimakkaassa kasvussa. Nyt on elintarvikeyrittäjillä mahdollisuus lähteä näytteilleasettajaksi ja tulla tapaamaan erityisruokavaliotuotteiden ostajia! Lue lisää www.aitojamakuja.fi/blogi/?p=2368 ja tilaisuuden ohjelma www.erihyva.fi/uploads/Minimessutohjelmaver7.pdf sekä ilmoittautuminen digiumenterprise.com/answer/?sid=1489741&chk=AJKKXPC2.

12.-13.10. Puutarhatuotteiden jatkojalostuspäivät 2: Fermentointi ja kylmäkäsittely. Voimaa puutarhayritysten osaamiseen – VoPu tarjoaa mahdollisuuden tutustua fermentoitujen ja jäädytettyjen marja-, hedelmä- ja vihannestuotteiden valmistukseen.

31.10.-1.11. Luonnontuotepäivät Tampereella. Luonnontuotealan perinteisessä valtakunnallisessa seminaarissa teemoja ovat tällä kertaa erityisesti luonnontuotealan ajankohtaisasiat Suomessa ja Pirkanmaalla, alan raaka-aine- ja arvoketjut, terveystuotteet, luonnontuotteita koskevat säädökset sekä luonnontuotealan markkinat ja uudet tuotteet.

8.11. Arktisuudesta potkua elintarvikevientiin –seminaari Turussa. Tilaisuudessa esitellään yrityksille käytännön avuksi ja brändin rakentamisessa hyödynnettäväksi tuotettu arktisuuskonsepti, kuullaan Aasiaan suuntautuvan ruoanverkkokaupan uusista tuulista sekä suomalaisten yrittäjien tarinoita heidän matkastaan ja kokemuksistaan vientimarkkinoille.

Muuta ajankohtaista

Uusi foodservice (ent. HoReCa) -verkkojulkaisu avaa ammattikeittiön ja tukkujen tuotteiden valintaprosessia ja asioita, joita pk-elintarvikeyrittäjän kannattaa ottaa huomioon ennen yhteydenottoa ostajiin. Vastajulkaistu verkkosivusto löytyy osoitteesta http://aitojamakuja.fi/foodservice. Sivuston materiaali on koostettu pääosin haastattelemalla suomalaisia tukkutoimijoita. Mukana on myös yhteistyöesimerkkejä sekä tekstimuodossa että videoilla ja kokemuksia tuotekortin käytöstä.

Lähiruokaviestinnän tueksi kuvia ja infograafeja. Lähiruoan koordinaatiohanke on tuottanut lähiruokatoimijoiden (hanketoimijat, yritykset, asiantuntijat, viranomaiset, kehittäjätahot tms.) vapaasti käytettäväksi kuvia ja infograafeja, yhteensä 21 kpl. Lähiruokaa sen merkityksiä on visualisoitu erilaisilla kuvilla ja infograafeilla, joita saa jakaa vapaasti somen eri kanavissa. Kuvat on tarkoitettu kaikkien elintarviketoimijoiden lähiruoasta viestimiseen ja markkinointiin. Kuvat on ladattavissa http://www.aitojamakuja.fi/viesti.php

Aitoja makuja tiedotuslehti 3/2017 on ilmestynyt. Lehden voi lukea sähköisesti http://www.aitojamakuja.fi/lehti.php. Lehdessä mm. ruokaketjun työllisyysluvuista maakunnittain, kanin lihaan liittyvää tietoa sekä maakuntakuulumisia Lapista sekä Kanta- ja Päijät-Hämeestä.

Evirassa on käynnissä Pk-neuvontahanke. Hankkeessa pyritään tunnistamaan elintarvikealan pk-yrittäjille parhaat ja toimivimmat neuvontakanavat ja -tavat ja uudistamaan viranomaisneuvontaa sen mukaisesti. Näissä asioissa voi olla yhteydessä osoitteessa pk-neuvonta@evira.fi. Käy myös tutustumassa sivuilla https://www.evira.fi/pkneuvonta. Sieltä löytyy jo tietoa mm. leikkaamon, jauhelihaa valmistavan laitoksen ja raakalihavalmisteita valmistavan laitoksen perustamisesta.

Hankkeen sähköpostilistalla kannattaa olla mukana. Viimeisimmässä sähköpostissa oli mm. tietoa Euroopan komission julkaisemasta ohjeistuksesta elintarvikevaarojen tunnistamiseen pienille toimijoille. Ohjeissa on käsitelty esimerkiksi omavalvontakirjauksia sekä annettu malleja vuokaavioista ja vaarojen arvioinnista. Ohjeet koskevat leipomoita sekä lihan, kalan, jäätelön, hedelmien ja vihannesten myyntiä; https://ec.europa.eu/food/sites/food/files/safety/docs/biosafety_fh_legis_guidance_mngt-systems-sfr-fsms_fi.pdf

Elintarvikealan uutiskirje syyskuu 2017 (pdf)

Lisätietoja:
Hämeen ammattikorkeakoulu
Projektipäällikkö, Sanna Lento
Lepaantie 129, 14610 Lepaa
Puh. 040 509 6443
Sähköposti: Sanna.Lento@hamk.fi
www.kasvuahameessa.fi