Uutiset

Lahden yhteiskoulun lukiolaiset vaativat kasvisruokapäivään lihavaihtoehtoa

Kotimainen ruuantuotanto ja ruokaturva nousivat kärkeen Lahden yhteiskoulun lukiolaisten ja MTK Hämeen Huomisen ruoka-paneelissa 18.10. Kotimaista lihaa pidettiin eettisempänä kuin ulkomaista soijaa.

Eurooppa ja etenkin Suomi ovat maailman mittakaavassa vastuullisen ruuantuotannon kärkeä, linjasi alustuksessaan viljelijä Maria Kämäri Iittalasta.

”Euroopan yhteinen maataloustukipolitiikka on ohjannut eurooppalaisen maatalouden lannoitteiden käyttöä ja lannoitteiden käyttö määrät ovat pienentyneet. Suomessakin keinolannoitteiden käyttömäärät ovat jopa puolittuneet 1990-luvun alusta”, Kämäri perusteli.

Vastuullisesta kotimaisesta naudanlihan tuotantoketjusta puhui myös sysmäläinen maidontuottaja Juho Hopeasaari. Valvonta ja määräykset ketjun joka vaiheessa takaavat sen, että Suomessa tuotettu naudanliha on takuulla hyvää, Hopeasaari summasi.

Viipurilaisen kotileipomon yrittäjä Teppo Ylä-Hemmilä kehotti nuoria olemaan ylpeitä omasta kotiseudustaan ja ennen kaikkea sen ruokatuotteista. ”Kun ostatte seuraavan kerran leipää, katsokaa vähän, mistä ja missä se on tehty.”

Lukiolaiset vastasivatkin alustusten jälkeen syövänsä mielummin lähi- kuin ulkomaista ruokaa. Kotimaista lihantuotantoa piti ulkomaista soijantuotantoa eettisempänä 77 prosenttia reilusta 270 lukiolaisesta.

Kasvisruokapäivään myös lihavaihtoehto

Osa yhteiskoulun lukioluokista oli miettinyt etukäteen, millaista ruokaa Suomessa syödään vuonna 2030. Moni ennusti kasvisruuan ja vaihtoehtoisten proteiininlähteiden lisääntyvän. Hyönteisravintokin tullee todennäköisesti yleistymään monen lautasella, kertoi lukiolaisten näkemyksistä alustanut Kaisa Hämäläinen. Lahden yhteiskoulun lukiolaisista kuitenkin vain puolet oli valmis syömään sirkkoja. Koulun kasvisruokapäiviin kaivattiin tasa-arvon hengessä myös lihavaihtoehtoa.

Puhdas ruoka ja ruokaturva nousivat paneelin lopuksi kärkeen lukiolaisten arvoista kysyttäessä. ”Lahden yhteiskoulun lukiolaiset ovat toivoneet, että tulevaisuudessa he voisivat syödä puhdasta, vastuullisesti tuotettua suomalaista ruokaa, mahdollisesti lähialueella kasvanutta ja jalostettua”, Hämäläinen tiivisti.

Lisätietoja

MTK Häme: Siri Taalas, p. 040 545 4117, siri.taalas@mtk.fi

MTK Häme: Maria Kämäri, p. 040 588 0500, maria.kamari@mtk.fi