Uutiset

Hämäläiset maatilat avaavat ovensa 14.7. klo 11-15: mukana peräti 33 maatilaa

TIEDOTE 9.7.2018

Hämäläiset maatilat avaavat ovensa lauantaina 14.7.2018 – mukana peräti 33 maatilaa

Ruuan alkuperä kiinnostaa ja se on pelkästään hyvä asia. Siksi heinäkuisena kesälauantaina ei voi olla parempaa tekemistä kuin pakata mummut, papat ja muksut autoon ja suunnata maatilaretkelle hämäläiselle maaseudulle. Kanta- ja Päijät-Hämeessä yhteensä 33 maatilaa haluaa tehdä tuotantoaan tutuksi ja avata tilojensa ovet kuluttajien ihmeteltäväksi.

Joukosta löytyy niin eläin-, vilja- kuin marjatilojakin, tavanomaisia, luomutuotantoon siirtyviä sekä jo luomussa mukana olevia tiloja. Joka tilalta löytyy nähtävää, koettavaa, haisteltavaa ja maisteltavaa. Tilojen isäntäväki kertoo tilan arjesta ja kävijät pääsevät tutustuman tilojen eläimiin, viljelyyn ja koneisiin. Osalla tiloista on mahdollista myös ostaa suoraan tilojen tuotteita.

Vastaavanlaisia tilaisuuksia on järjestetty Hämeessä kahtena edellisenäkin vuotena, mutta tänä vuonna avoimet ovet maatiloilla on samanaikainen tapahtuma sekä Kanta- että Päijät-Hämeessä. Ensimmäistä kertaa avoimia tiloja on mukana myös Lounais-Hämeestä ja Riihimäen seudulta. Forssasta ja Riihimäeltä starttaa kaksi bussia, jotka kiertävät kumpikin kolmella maatilalla. Näin tarjoutuu mahdollisuus myös niille, joilla ei ole omaa autoa käytössä. Molemmissa busseissa on vielä muutama paikka vapaana. Vapaita paikkoja voi tiedustella osoitteesta elina.nummela@mtk.fi

Monella tapahtumassa mukana olevalla tilalla on suoramyyntiä, joten kuluttajakohtaamiset ovat tuttua entuudestaan. Ensikertalaisiakin löytyy. Yksi tällainen tila on Aikkolan Mattila Hauhon Alvettulasta. Tilaa isännöi ja emännöi nyt viidennessä sukupolvessa vasta 22-vuotias Mari Mattila. Aikkolassa kasvatetaan emolehmiä ja viljaa. Tila on siirtymässä luomutuotantoon. Emolehmien lisäksi tilalta löytyy muutamia lampaita, vuohipukkeja sekä maatiaiskanoja, Kullervo-kukko ja muutama kissa. Emolehmillä on iso rooli kesäisin, sillä laiduntaessaan ne pitävät perinnemaisemat avoimina. Mari on tyypillinen uuden sukupolven maanviljelijä. Hän on rohkea ja aktiivinen, joka haluaa tuoda mielellään maatilojen arkea ja elämää esille myös sosiaalisessa mediassa. Hän on tehnyt mm. Suvi Teräsniskan Sinä olet kaunis-kappaleeseen viljelijän tunnoista kertovat uudet sanat ja tehnyt laulusta oman, suosiota niittäneen videon Youtubeen.

Avoimet maatilat -tapahtuma antaa hyvän kokonaiskuvan hämäläisestä maataloustuotannosta. Alue on eteläisen Suomen vahvinta maidontuotantoaluetta, vaikka yhä useampi karjatila luopuu eläimistä ja siirtyy kasvinviljelyyn. Viime vuosina ovat lisääntyneet lammastilat. Luomutilojen määrä kasvaa tänä vuonna suhteellisesti eniten juuri Hämeessä. Erikoiskasveista alueella kasvatetaan etenkin porkkanaa ja toisaalta marjatiloilla on Hämeessä pitkät perinteet.

Lisätietoa päivästä ja kaikista mukana olevista tiloista: www.kasvuahameessa.fi sekä FB: Avoimet maatilat Hämeessä 2018

 

MTK Hämeen Kestävää ruokaa ja kasvua Hämeessä-hanke
ohjelmapäällikkö Päivi Rönni, puh. 040 5634 074
hankekoordinaattori Susanna Valtonen, puh. 044 9737 400