Uutiset

Elintarvikealan uutiskirje marraskuu 2018

Uutiskirje kanta- ja päijäthämäläisille elintarvikealan toimijoille 22.11.2018 (Uutiskirje marraskuu2018)

Tähän Tiedolla ja osaamisella kasvuun – elintarvikealan yhteistyöhankkeen (Tiedokas) uutiskirjeeseen on koottu ajankohtaisia elintarvikealan tapahtumia erityisesti hämäläisille yrittäjille, jatkojalostajille ja yritystoimintaa suunnitteleville. Tiedokas-hanketta toteutetaan viiden maakunnan (Kanta- ja Päijät-Häme, Pirkanmaa, Varsinais-Suomi ja Satakunta) alueella.

Kanta- ja Päijät-Hämeen ruokatuotannosta ja tapahtumista löytyy tietoa myös www.kasvuahameessa.fi –sivuilta. Olethan jo Kasvua Hämeessä Facebook-sivujen seuraaja?

Tiedokkaan toimintaa

Ruokayrittäjän Talvipäivät järjestetään 31.1.–1.2.2019 (torstai-perjantai) upeassa Kultaranta Resortissa Naantalissa! Yrittäjiltä huippupalautteet saanut tapahtuma järjestetään nyt toista kertaa. Tule mukaan nauttimaan tapahtuman tunnelmasta, kuulemaan mm. rohkeiden yrittäjien mielenkiintoisia tarinoita uusien tuotantotapojen takaa sekä kokemaan elämyksellinen illallinen.
Varaa päivät jo nyt kalenteriisi! Ilmoittautuminen 15.1.2019 mennessä tästä. Tapahtumatiedot päivittyvät tapahtuman Fb-sivulla: Ruokayrittäjän Talvipäivät.

Nyt voit vaikuttaa seuraavan infotilaisuuden/teemapäivän aiheeseen. Vastaa pikakyselyyn!

Muita tapahtumia

27.11. Elintarvikealan vuosiseminaari ”Juomien Suomi – Juoma-alan toimialaraporttiHelsingissä. Elintarvikealan vuosiseminaari pureutuu tänä vuonna juomiin. Tilaisuudessa julkistetaan juoma-alaa koskeva toimialaraportti ja Elintarvikealan pk-toimialabarometri. Tilaisuus toteutetaan myös webcasting-lähetyksenä. Ilmoittautumiset tilaisuuteen tästä.

29.11. Reseptejä biotalouteen -tapahtuma Hämeenlinnan korkeakoulukeskuksessa. Tapahtuma esittelee HAMKin ja yhteistyökumppaneiden biotalouden tutkimus- ja kehittämistoimintaa. Aamupäivän seminaarissa aiheina ovat mm. puutarhatuotannon sivuvirrat, biohiili ja mikrolevät, iltapäivällä on lyhyitä tietoiskuja ohjelmalavalla sekä vapaata tutustumista toimijoihin. Iltapäivän aiheina ovat ruokatuotannon yrittäjyyden edistäminen, opiskelijakokemukset sekä uudistuva maaseutuyrittäjyys. Muista ilmoittautua tapahtumaan 25.11. mennessä; https://www.hamk.fi/resepteja-biotalouteen-tapahtuma-29-11-2018/. Tapahtuma on kaikille avoin!

1.-23.12. Hyvää läheltä – hyvää lähelle. Kuukauden kestävä myyntitapahtuma Forssan Prismassa, johon yrittäjät voivat tuoda tuotteitaan myyntiin. Lions Club Forssa/Jokivarsi hoitaa kassat ja käytännön järjestelyt.

3.-4.12. Lisäarvoa puutarhatuotteille, Lepaa. Inspiraatiota ja oppia erilaisten jatkojalostustuotteiden valmistamiseen.

17.12. Ruoka-alalla ajankohtaista -miniseminaari klo 12-14 Helsingissä. Tietoa maatilojen kehitysnäkymistä ja Suomi syö –tutkimuksesta sekä luomu- ja lähiruokaohjelmien arvioinnin tulokset. Tilaisuus lähetetään reaaliaikaisesti myös verkossa ja puheenvuorot nauhoitetaan jälkikäteen katsottaviksi ja käytettäviksi.

Muuta ajankohtaista

Valtakunnallisen Osta tilalta! –päivän tuottajapalautteet olivat positiivisia. Valtakunnallinen Osta tilalta! –päivä 15.9.2018 sai hyvää palautetta. Tapahtumaan osallistui 237 tilaa. Kanta- ja Päijät-Hämeestä mukana oli 23 tilaa. Tuottajista kolme neljästä (73 %) kertoi odotuksensa kävijämäärän suhteen täyttyneen hyvin tai erittäin hyvin. Samoin tehtyjen ostosten määrään oltiin hyvin tai erittäin tyytyväisiä (76 %). Palauteyhteenveto löytyy: https://ostatilalta.fi/wp-content/uploads/2018/11/Tuottajapalaute_Ostatilalta_2018.pdf

Seuraava Osta tilalta! –päivä on 14.9.2019. Huom. Osta tilalta! -päivää voi viettää muunakin päivänä: nimi ja tapahtumamateriaalit ovat vapaasti käytettävissä myös valtakunnallisen päivän ulkopuolella.

Tuotteiden kylmäkuljetukseen on saatavilla uusia tuotteita; 40 litran kylmälaatikoita kylmämatolla, lisätietoa: info@coldworld.fi. Siirrettäviä isoja 450-8000 litran kylmäkontteja hyötyajoneuvoihin; http://www.heavyline.fi/fi/Yritys.html.

Eviran pk-yritysten neuvontahankkeen oppaita ja verkkokoulutuksia on ilmestynyt. Ravintolatoiminnan aloittaminen, Elintarvikkeiden myynti ja kasvikunnan tuotteiden jalostaminen maatilalla, Elintarvikkeista annettavat tiedot – opas pk-yrityksille sekä uusi Pikaopas ravitsemus- ja terveysväitteiden käyttöön.

Uusi Ruokavirasto aloittaa 1.1.2019, kun Elintarviketurvallisuusvirasto, Maaseutuvirasto ja osa Maanmittauslaitoksen tietotekniikan palvelukeskusta yhdistyvät. Maa- ja metsätalousministeriön hallinnonalaan kuuluvan viraston päätoimipaikka sijaitsee Seinäjoella. Jos viejän tai kunnan omilla vientitodistuspohjilla on viittauksia Eviraan, on tällaiset todistukset syytä päivittää vuoden vaihteessa.

Visit Finland on koonnut Tunne asiakkaasi -oppaan matkailu- ja miksei ruokayrittäjillekin. Opas perustuu segmentointitutkimukseen, jossa selvitettiin Suomelle potentiaalisten asiakasryhmien motiiveja, toiveita ja mieltymyksiä, erityiskohteina Saksan, Isossa-Britannian, Kiinan ja Japanin matkailijat, sekä miten kohdentaa viestisi juuri heille.

 

Terveisin,

Sanna Lento

Hämeen ammattikorkeakoulu, Lepaantie 129, 14610 Lepaa

Puh. 040 509 6443, sähköposti: Sanna.Lento(at)hamk.fi