Uutiset

Elintarvikealan uutiskirje joulukuu 2017

Uutiskirje kanta- ja päijäthämäläisille elintarvikealan toimijoille 11.12.2017

Tähän Tiedolla ja osaamisella kasvuun – elintarvikealan yhteistyöhankkeen (Tiedokas) uutiskirjeeseen on koottu ajankohtaisia elintarvikealan tapahtumia hämäläisille yrittäjille, jatkojalostajille ja yritystoimintaa suunnitteleville. Tiedokas on Kanta- ja Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Satakunnan sekä Varsinais-Suomen alueen yrittäjien yhteinen yhteistyöhanke.

Muista ”tykätä” Kasvua Hämeessä Facebook-sivua, sieltä saat tietoosi ajankohtaisimmat asiat!

Tiedokkaan tapahtumia

Laatu elintarvikealan yrityksessä! -koulutus Turussa 23.1. ja 15.2.2018

Koulutus sisältää kaksi Turussa toteutettavaa lähipäivää. Kouluttajina toimivat Mari Riuttala ja Eeva-Liisa Häkli Foodwest Oy:ltä. Ti 23.1. klo 12–16 aiheena on hygieniaan ja tuoteturvallisuuteen liittyvä lainsäädäntö ja mitä se tarkoittaa käytännössä, muut ajankohtaiset määräykset kuten pakkausmerkinnät, omavalvonnan perusteet sekä niihin liittyvät tukijärjestelmät ja asiakirjahallinta. To 15.2. klo 12-16 aiheena on laatujärjestelmät ja niiden toteuttaminen käytännössä, erityisesti elintarviketurvallisuusjärjestelmä ISO FSSC 22000. Lisätietoja Kasvua Hämeessä –sivuilta; http://kasvuahameessa.fi/tapahtumat/laatu-elintarvikealan-yrityksessa-23-1-ja-15-2-turussa/

Pk-elintarvikeyrittäjien ja kaikille ruoka-alasta kiinnostuneiden oma tapahtuma; Ruokayrittäjän Talvipäivät 1.-2.2.2018 Tammelassa Kanta-Hämeessä, Eerikkilä Sport & Outdoor Resortissa. Ensimmäistä kertaa järjestettävässä tapahtumassa mielenkiintoisia alan yrityksiä sekä huippuasiantuntijoita kertomassa ruoka-alan tulevaisuudesta, kasvusta, viestinnästä ym. Tule mukaan synnyttämään yhteistyön reseptejä! Ohjelma julkaistaan pian Kasvua Hämeessä –sivuilla.

Keskiviikkona 7.2. Lähiruokatreffit Hämeenlinnassa, keittiömestarit hakevat yhteistyökumppaneita mm. Syödään yhdessä –tapahtumaan 16.6.2018 Hämeenlinnaan.

Keväällä 2018 järjestetään kaksi ammattimatkaa. Pyhäjärvi-instituutti järjestää matkaa Italiaan Napolin alueelle 31.1.-4.2.2018. Ilmoittautumiset jo 15.12. mennessä. Lisätietoja Timo Katila, puh. 044 034 40 61 sekä Kasvua Hämeessä Tapahtumat -sivuilta.

Toinen matka järjestetään Itävaltaan maaliskuussa 20.-25.3.2018. Matkalla nautitaan maisemista, herkullisesta ruoasta ja keskieurooppalaisesta vieraanvaraisuudesta, tutustutaan kaupunkien kahvilakulttuuriin sekä maaseudun yrittäjien menestystarinoihin. Tutustu matkaohjelmaan ja varaa paikkasi matkalle mahdollisimman pian tai viimeistään 20.1.2018. Ilmoittautuminen ja lisätietoja: Ritva Pietarinen, ritva.pietarinen@ahlman.fi, p. 044 7960 535.

Liha – ja vilja-alan selvitysten tuloksia

Tiedolla ja osaamisella kasvuun – elintarvikealan yhteistyöhankkeen avulla on tehty selvitys liikkuvan teurastamon käyttöönottamisen haasteista. Lainsäädännön silmissä kyse on tavallisesta teurastamosta. Toiminnan järjestämisessä on kuitenkin useita haasteita, erityisesti liittyen lihantarkastukseen sekä sivutuotteiden ja jätevesien käsittelyyn. Tällainen liikkuva teurastamo sopisi erityisesti pienikokoisten eläinten kuten lampaiden teurastukseen. Selvityksessä on kerrottu myös ruotsalaisen Hälsingestintan yrityksen liikkuva teurastamo -konseptista.  Selvitys löytyy täältä.

ETM Heikki Tuomela on selvittänyt myllytuotteiden säilyvyyteen, prosessoitavuuteen ja ravintoarvoon vaikuttavia tekijöitä eri myllyprosesseissa ja erilaisissa varastointioloissa. Selvitys sekä Ahlmanilla pidetyn Leivän juuret –seminaarin esitykset 10.11.2017 löytyvät täältä.

Muita tapahtumia

Lähde esittelemään yritystäsi ja tuotteitasi sekä luomaan kontakteja Gastroon 14.-16.3.2018!

Lähiruoan koordinaatiohanke järjestää yhteisen Aitoja makuja maakunnista osaston, lisätietoja Kasvua Hämeessä –sivuilta.

Kiinalainen markkinaselvitysmatka ja työpajat keväällä 2018

Arktisuus-hanke järjestää yhdessä Finnish Food Innvations -hankkeen kanssa miniseminaari- ja työpajasarjan Helsingissä sekä Fact finding -matkan 13.–19.5.2018 Shanghaihin ja SIAL China -messuille. Miniseminaari ja työpajat ovat maksuttomia ja tarkoitettu ensisijaisesti pk-yrityksille. Lisätietoja ja ilmoittautumiset em. tilaisuuksiin tästä linkistä.

Real food festival 10.-12.8.2018

Real Food Festival on uusi kotimaiseen lähi- ja luomuruokaan keskittyvä tapahtuma, joka järjestetään Helsingin Kaapelitehtaalla elokuussa 2018. Tapahtuman järjestää Kierrätystehdas ry, lisätietoja Veera Matilaiselta; veera@realfoodfestival.fi, p. 050-3429152. 

Muuta

Elintarvikealan oppaita julkaistu

Opas elintarvikkeiden myynnin ja kasvikunnan tuotteiden jalostamisesta maatilalla on julkaistu Eviran pk-neuvontahankkeen nettisivuilla. Löydät oppaan täältä. Opas julkaistaan joulukuussa myös ruotsiksi ja englanniksi. Pk-neuvontahankkeen tilaisuudet olivat Kanta-Hämeessä Lopella 29.9.2017 (suoramyynti) sekä Päijät-Hämeessä Vääksyssä 14.11.2017 (elintarvikeyritykset). Tilaisuuksien materiaalit löydät Pidetyt tapahtumat -sivulta.

Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry:n ohje ”Omavalvonta ravintolassa, elintarvikkeet” on julkaistu ajan tasalla olevana kirjana (esite).

Eviran ohje ”Hyönteiset elintarvikkeena” on valmistunut ja löytyy Eviran nettisivuilta suomeksi ja ruotsiksi. Eviran ohje ”Kalastustuotteiden valvonta” on päivitetty syyskuussa. Tutustu päivitettyyn ohjeeseen täällä

Uutta tilastotietoa Suomen elintarvikeyrityksistä

Valtakunnallinen Lähiruoan koordinaatiohanke ja maakunnalliset elintarvikealan kehittäjät kokosivat maakunnittaisen Aitoja makuja yritystilaston 2017. Tilastosta selviää, millä toimialalla yritykset toimivat ja montako henkilöä ne työllistävät. Tilastoissa on mukana jalostavat elintarvikeyritykset, joiden liikevaihto on vähintään 10 000€. Uuden tilaston mukaan Suomessa on noin 2860 jalostavaa elintarvikeyritystä. Elintarvikealalla merkittävässä roolissa ovat pienet elintarvikeyritykset, jotka työllistävät alle 10 henkilöä. Tähän ryhmään kuuluu noin 2450 yritystä eli 85 % kaikista yrityksistä.

Jalostavat elintarvikeyritykset paikantuvat tilaston perusteella selvästi väestökeskittymiin. Toimialoittain tarkasteltuna leipomoalalla toimii 29 % yrityksistä eli 835 yritystä. Seuraavaksi yleisimpiä aloja ovat vihannesten sekä marjojen ja hedelmien jalostus (465), muiden elintarvikkeiden jalostus (442) sekä teurastus ja lihanjalostus (435).

Kanta-Hämeessä elintarvikeyrityksiä on 109 kpl ja Päijät-Hämeessä vastaavasti 96 kpl. Kanta- ja Päijät-Hämeessä on eniten leipomotoimintaa (31 ja 35% yrityksistä). Toiseksi merkittävin toimiala on maakunnissa vihannesten, marjojen ja hedelmien jalostus (20 ja 17% yrityksistä). Kanta-Hämeessä 79% ja Päijät-Hämeessä 83% yrityksistä on pieniä, alle 10 henkilöä työllistäviä.

Infografiikka: Jalostavat elintarvikeyritykset toimialoittain https://apps.utu.fi/media/tiedotteet/elintarvikeyritykset_toimialoittain.jpg

Elintarvikealan uutiskirje joulu 2017 (pdf)

Rauhallista joulun aikaa!

Hämeen ammattikorkeakoulu
p
rojektipäällikkö, Sanna Lento
Lepaantie 129, 14610 Lepaa
Puh. 040 509 6443, sähköposti: Sanna.Lento@hamk.fi