Uutiset

Elintarvikealan uutiskirje 24.5.2017

Tähän Tiedolla ja osaamisella kasvuun – elintarvikealan yhteistyöhankkeen (Tiedokas) uutiskirjeeseen on koottu ajankohtaisia elintarvikealan tapahtumia hämäläisille yrittäjille, jatkojalostajille ja yritystoimintaa suunnitteleville. Tiedokas on Kanta- ja Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Satakunnan sekä Varsinais-Suomen alueen yrittäjien yhteinen yhteistyöhanke.

Muista ”tykätä” Kasvua Hämeessä Facebook-sivua, sieltä saat tietoosi ajankohtaisimmat asiat!

Lokakuu on matkakuu

Alan ammattimatkoja on tulossa syksyllä. Lokakuussa 23. – 26.10. on mahdollisuus tutustua Normandian alueen ruokakulttuuriin ja perinteisiin alkuperämerkinnän saaneisiin tuotteisiin, alan yrityksiin ja jalostaviin maatiloihin sekä vierailla siiderireitillä. Normandian alueelle tyypillistä tuotantoa on maidon- ja lihanjalostus sekä juomien valmistus. Lisätietoa matkaohjelmasta, joka löytyy myös Kasvua Hämeessä Tapahtumat -sivuilta.

Hankekumppanimme Pyhäjärvi-Instituutti järjestää vientiaiheisen matkan Vietnamiin 14.10. – 22.10. Tällä matkalla on mahdollisuus arvioittaa tuotteita paikallisilla kontakteilla ja käydä suoria B2B tapaamisia. Matkan aikana tutustutaan myös vietnamilaiseen ruoantuotantoon ja -kulutustapoihin sekä maan kulttuuriin. Matkaohjelma ja lisätietoa on Kasvua Hämeessä sivuilla.

Tapahtumia

Liiketoimintaa villiyrteistä ja luonnontuotteista Hämeessä -seminaari Jokioissa 30.5.2017

Maaseutupolku ja Syödään yhdessä hämäläisittäin -tapahtuma Hämeenlinnan torilla la 17.6. Kuluttajatapahtuma Hämeenlinnan torilla, jossa syödään paikallisia herkkuja pitkien pöytien ääressä ja astellaan maaseutupolkua. Hämeenlinnan seudun ravintolat ja lähiruokatuottajat ovat pitkin kevättä tutustuneet toisiinsa ja nyt molemmin puolisesta osaamisesta on nähtävillä maisteluannoksia, jotka keittiömestarit ovat loihtineet. Perheille tarkoitettu Maaseutupolku on klo 10-14 ja Syödään yhdessä –tapahtuma klo 13-17. Torille toivotaan myös lähiruokatuottajia myymään tuotteitaan.

Avoimet maatilat Päijät-Hämeessä 22.7. Maatilat avaavat ovensa kuluttajille eri puolilla Päijät-Hämettä.

Herkkujen Suomi & Syystober 3.-5.8.2017 Helsingin Rautatientorilla (huom. aikaistettu ajankohta). Jo perinteinen lähiruokatapahtuma, jossa voi myydä omia tuotteita tai ruoka-annoksia. Syystoberissa ruokateemana on laadukas suomalainen streetfood ja kotimaiset panimotuotteet. Tänä vuonna koko tapahtuma-alue on anniskelualuetta.

Luomupuuron SM-kisa. 6.9.2017 syödään yhdessä luomupuuron maailmanennätys! Maailmanennätyksen tekemiseen lasketaan kaikki päivän aikana syödyt luomupuurot. Kaikki toimijat haastetaan mukaan tempaukseen.

Osta tilalta päivä la 16.9. Uusitut https://ostatilalta.fi/ sivut on aukaistu. Viime vuonna mukana olleet pääsevät päivittämään jo tietojaan, jos haluaa olla tänäkin vuonna mukana. Lisätietoja linkistä.

Muuta

Lähiruoka-alan kannattavuus ja kilpailukyvyn tekijät -kyselytutkimuksen mukaan lähiruokayritysten kannattavuuskehitys näyttää noudattavan maatalouden yleistä kannattavuuskehitystä. Lue lisää uusista tutkimustiedoista: https://www.luke.fi/uutiset/lahiruoka-alan-yrittajat-luottavat-tulevaisuuteen-kilpailuetua-haetaan-tuotteiden-erilaisuudella/ . Johtava tutkija Pasi Rikkonen Lukesta kertoo yrittäjäkyselyn tuloksista liittyen lähiruoka-alan kannattavuuteen, investointi- ja kehittämissuunnitelmiin sekä kilpailukykytekijöihin webinaarissa, nauhoite Aitojamakuja.fi-sivuilla.

Ravintola Helsingissä etsii pientuottajien tuotteita, ilmoita itsesi tai hyvä tuottaja. Lue lisää: http://reggstaurant.com/

Vastuulliset julkiset elintarvikehankinnat seminaarin aineistot ovat Motivan Hankintapalvelun verkkosivuilla >>. Näistä on tulossa ruoka-alan toimijoille lisätietoa, 4.10. Forssassa ja myöhemmin Päijät-Hämeessä.

Ruokaretki on uusi lähiruokamatkailun sivusto, laadukkaiden ruokamatkailuyritysten markkinapaikka. Ruokaretki sivusto perustuu blogikirjoituksiin, valokuviin ja paikkojen ja palveluiden esittelyyn kävijän (ammattilaisen) näkökulmasta. Kysy tarjousta.

Muistathan päivittää tietosi http://www.aitojamakuja.fi/ -sivustolla. Mikäli muutettavaa löytyy, ota yhteyttä Liity mukaan! -linkin kautta tai lähettämällä minulle sähköpostia. Tämä kanava on sekä kuluttajien että ammattilaisten esim. ravintoloiden käytössä lähiruokatuotteiden etsimiseksi.

Aurinkoista kesää!

Hämeen ammattikorkeakoulu
Projektipäällikkö, Sanna Lento
Lepaantie 129, 14610 Lepaa
Puh. 040 509 6443
Sähköposti: Sanna.Lento(at)hamk.fi

Uutiskirje toukokuu 2017 pdf:nä