Uutiset

Elintarvikealan uutiskirje 21.12.2016 on ilmestynyt

Vuoden 2016 viimeinen uutiskirje kanta- ja päijäthämäläisille elintarvikealan toimijoille on ilmestynyt. Tässä uutiskirje joulu 2016 pdf:nä.

Tiedolla ja osaamisella kasvuun – elintarvikealan yhteistyöhankkeen toimintaa

Pakkausmerkinnät ja ravitsemus -päivän esitykset löytyvät Kasvua Hämeessä sivun Menneistä tapahtumista täältä. Elintarviketietoasetuksen ravitsemusmerkintöjen siirtymäaika päättyi 13.12.2016. Ravitsemusmerkintöjen laskemista helpottamiseksi on tehty lyhyt YouTube-opasvideo (linkki).

Askarruttaako sinua joku elintarvikkeiden valmistamiseen, lainsäädäntöön tai muu elintarvikealaan liittyvä asia? Käytössäsi on nyt netissä Kysy pois –palvelu. Palvelu löytyy Kasvua Hämeessä -> Hämäläiset elintarvikeyritykset otsikon alta.

Vuosi 2017 on Suomen 100-vuotisjuhlavuosi. Ruoka-alan toimijat ja Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö, ELO juhlivat vuotta järjestämällä erilaisia tapahtumia, joissa syödään yhdessä yhteisöllisesti. Hämeenlinnan seudun ravintolat sekä alueen toimijat ovat rakentamassa omaa Syödään yhdessä tapahtumaa lauantaina 17.6.2017 Hämeenlinnaan. Kaikki kenellä on tuohon aikaan paikallisia raaka-aineita tai tuotteita paikallisten keittiömestareiden ruoka-annosten pohjaksi, olette tervetulleita ensimmäiseen suunnittelutapaamiseen yhdessä Hämeenlinnan seudun ravintoloiden kanssa 17.1.2017 klo 15-17 Ravintola Piparkakkutaloon. Tuolloin sovitaan yhdessä keittiömestareiden kanssa, miten ja millä raaka-aineilla/tuotteilla yhteistyötä lähdetään rakentamaan. Kevään aikana järjestetään tapaamisia ravintoloiden kanssa, jossa mietitään reseptiikkaa, tehdään koeannoksia sekä suunnitellaan käytännön toteutusta ”Syödään yhdessä paikallista” ruokatuotteiden saamiseksi tapahtumaan. Ilmoita kiinnostuksestasi olla mukana Sannalle. Lisätietoja täältä.

Hankkeen ammattimatka Saksaan Berliiniin ja Grüne Wochelle toteutetaan 23.-26.1.2017. Myös muita matkoja on luvassa; 9.-12. maaliskuuta liha-alan matka Irlantiin (huom. ilmoittautuminen 6.1. mennessä) sekä huhtikuussa matka Ahvenanmaalle.

Elintarvikeviennistä kiinnostuneille järjestetään teemapäivä viennin perusasioista 9.2. klo 9-16 Turussa. Lisätietoa Kasvua Hämeessä Tapahtumissa.

22.2.-5.3.2017 järjestetään hiihtolajien MM-kisat Lahdessa. Paikallisilla juoma- ja ruoka-alan toimijoilla on nyt huippumahdollisuus saada yhteistä näkyvyyttä Lahden keskustassa ja kokeilla tuotteiden markkinointia ulkomaalaisillekin kisavieraille. Lahden keskustaan torin viereen syntyy n. 2 kuukauden ajaksi paikallisista juomista, ruoista ja tuotteista kertova ja niitä myyvä pop-up kahvilabaarimyymälä Murtsikka. Vastuullisena toimijana toimii Pekka Kääriäinen Bryggeri Helsinki/Lammin Sahti. Mukaan lähteminen maksaa 100€/yritys + myyntiprovisio 30% (tuotteet myyntitilissä, myynti yhden kassa kautta). Lisäksi kannattaa olla myös itse paikan päällä markkinoimassa tuotteita. Kisa-aikana tavoitteena on, että joka päivänä on toimintaa esim. tuotemaistatusta, kilpailua, työnäytöstä tms. Ilmoittaudu Sannalle (Sanna.Lento@hamk.fi), jos haluat mukaan pop-up-porukkaan. Lisätietoa Kasvua Hämeessä sivuilla.

Muita tapahtumia

19.1.2017 Elintarvikeketjun kilpailukykytutkimus –seminaari, Helsinki, tietoa mm. mitkä ovat suomalaisen koko elintarvikeketjun kustannuskilpailukyvyn ja tuottavuuden tärkeimmät tekijät sekä sen kansainvälinen kilpailuasema. Seminaaria voi seurata myös webcastina.

Tietoiskut pienteurastamoyrittäjille 19.1. aiheena pakkausmerkinnät ja verkkomarkkinointi sekä 16.2. työlainsäädäntö ja yrityksen liiketoiminnan kehittäminen, lisätietoa www.hamk.fi/pienteurastamohanke

Muuta ajankohtaista

Suomalaisista nimisuojatuotteista on koottu tietoa Aitojamakuja.fi sivuille. Alkoholijuomien valmistajille on koottu tietoa erityisesti koskien Sahtia, Suomalaista Marja- ja Hedelmälikööriä ja Suomalaista Vodkaa www.hamk.fi/nimisuoja -sivuille.

Arktisuus elintarvikeviennin valttina – uutiskirje ja Luonnonvarakeskuksen laaja taustaselvitys pohjoisen sijainnin erityispiirteistä ja vaikutuksista ruoantuotantoon; Arktinen ruoantuotanto – Taustaselvitys ja kiteytysmatriisi on ilmestynyt.

Puutarhaliiton Laatujärjestelmien ajankohtaispäivän luentoaineistot 23.11.2016 Tampereelta

Oletko kiinnostunut Virosta tai Latviasta oman liiketoimintasi kannalta? Hämeenlinna-Hattula-Janakkala alueen yrittäjillä on mahdollisuus tutustua muiden maiden yritystoimintaan; http://www.linnaseutu.fi/uutiset/linnaseutu-hakee-maaseutuyrittajia-kansainvalistymishankkeeseen/

Rauhallista Joulua ja Menestyksekästä Uutta Vuotta!

Hämeen ammattikorkeakoulu, Projektipäällikkö, Sanna Lento
Lepaantie 129, 14610 Lepaa
Puh. 040 509 6443
Sähköposti: Sanna.Lento@hamk.fi