Tapahtumat

26.10.2016 klo 8.30-12.15

26.10. Miten edistetään luomua Hämeessä? – Mustiala, Tammela

Tervetuloa innovaatioverstaaseen etsimään konkreettisia ratkaisuja kysymykseen ”Miten edistetään luomua Hämeessä?”

Paikka: HAMK Mustiala Mustialantie 105 Tammela Vanha opisto, juhlasali.

Ohjelma:

8.30 Ilmoittautuminen ja kahvi

8.50 Päivän avaus, Riitta Lehtinen HAMK  ja Luomutuotanto Hämeessä Kaija Hinkkanen ProAgria Etelä-Suomi

9.00  Luomunaudanliha, Elisa Uusi-Heikkilä Atria

9.20 Kiertotalouden mahdollisuudet  Mikko Rahtola Luke

9.40 Luomu- tie menestykseen?  Aira Sevon

10.00 Verstastyöskentelyn ohjeistus, Riitta Lehtinen HAMK

10.15 Miten edistetään luomua Hämeessä verstastyöskentely ryhmissä

Näkökulmat:

  • eri toimijoiden yhteistyö alkutuotannossa ja koko ketjussa
  • vihannekset, marjat, hedelmät, perunat miten lisätään näiden viljelyä
  • ammattikeittiöiden esikäsiteltyjen raaka-aineiden tarve
  • luomun opetus, neuvonta ja tutkimus

11.30 Ryhmien tulosten esittely

Ryhmätyöskentelyssä oli kolme ryhmää ja jokaisella ryhmällä oli kaksi aihetta. Työskentelyssä olivat mukana seuraavat tahot: Luke, ProAgria Etelä-Suomi, Atria, HKScan, MTK Häme, Yhtyneet luomutuottajat, HAMI, HAMK.

  1. Ryhmä: HeVi-tuotteiden vihannekset, marjat, hedelmät, peruna tuotannon lisääminen ja Asiantuntijoille oma pienryhmä
  2. Ryhmä: Jatkojalostettuja raaka-aineita ammattikeittiöihin ja Luomun opetuksen lisääminen
  3. Ryhmä: Maatilan toimivat verkostot luomuketjussa ja Luomukylä Hämeeseen

Mielenkiintoisin päivän aikana tullut ehdotus:

  • Mustialan opetus- ja tutkimusmaatilan siirtäminen luomuun

Kaikissa aiheissa esille nousivat:

  • yhteistyön lisääminen koko ketjussa
  • sopimustuotannon lisääminen

Kooste 26102016

12.00 Jatkotoimet ja päivän päätös

Mahdollisuus omakustanteiseen lounaaseen Huttulassa.

Ilmoittautuminen 24.10.2016 mennessä alla olevalla lomakkeella tai sähköpostilla riitta.lehtinen@hamk.fi

Luomuinstituutin verkkoluentosarjassa on 18.10 klo 9-10 aiheena Luomuketjun haasteista tulevaisuuden innovaatioihin, Terhi Latvala Luke.

Työskentelyn pohjaksi myös alla oleva ideointi, tehty keväällä 2016.

Kehittäminen, mahdollisuudet ja ideat

  • Hämeessä on alueita, joissa luomu leviää -> lisää yhteistyömahdollisuuksia ja mahdollisuuksia monen kokoisille ja monenlaisille tiloille
  • siirtymävaiheessa on paljon emolehmä- ja lammastiloja
  • maitotuotteiden vienti
  • tuotteita jatkojalostavat yritykset hakevat uusia luomukotieläintuotantotiloja
  • yhteistyö jatkojalostuksessa; elintarvikehyväksytyt tilat (luomu), joissa pystytään teettämään alihankintana/tiloja vuokraamalla  jatkojalosteita
  • yhteistyö markkinoissa ja tuotteen brändin ja tarinan rakentaminen sekä tarinan sitominen alueeseen tai paikkakuntaan
  • ammattikeittiöt haluavat lisätä luomun käyttöä, kun löytyy sopivia tuotteita (jalostusaste) – ammattikeittiöitä, joilla tavoitteena portaat luomuun ohjelma
  • suurkeittiöt tarvitsevat massatuotantoon sopivia komponentteja ja pakkauskokoja
    • mistä löytää kotimaisia luomutuotteita
    • tuotteiden toimitusvarmuus ja jatkuvuus pitää olla taattu vrt ruokalistojen suunnittelu
    • hinta, luomun ja perinteisesti tuotetun ero ei saa olla liian suuri
  • ravinteiden kierrätys rahavirtojen tutkiminen ” luomukylä Hämeeseen” , monenlaista toimintaa ”näyteikkunoita”
  • erityisesti koulujen keittiöt ja päiväkodit ovat hyviä näyteikkunoita luomun markkinoinnissa > tuottajat ja jalostajat mukaan ruokatarinaan
  • luomun sadonkorjuu-tapahtuma Hämeenlinnassa  ja Lahdessa
  • neuvojien oma pienryhmä, neuvojat pitävät luomua esillä tiloilla yhtenä vaihtoehtona
  • oma UML Hämeeseen (Ulla-Maija Leskinen)
  • siirtymävaiheen tuotteille voisi olla markkinoita esimerkiksi tavanomaisiin lastenruokiin
  • luomuun liittyy innostus ja kehittämisaktiivisuus
  • kehittämishankkeella voidaan luoda mahdollisuuksia
  • luomun palikat ovat kohdallaan tuki – yleinen mielipide – markkinat
  • luomu nostaa profiiliaan ja kauppoihin hienot luomuosastot -> myynnin lisääntyminen -> tuotannon nousu kaikilla luomualoilla
  • lisätään luomun opetusta
  • ruokaketjun yhteinen vuoropuhelu

Tilaisuuden järjestää Innovoinnilla ja kokeilutoiminnalla kestävää ruokaa ja kasvua Hämeessä  eli InnoRuoka-hanke.

Hamk Mustiala


Ilmoittaudu tapahtumaan

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.