Tapahtumat

18.01.2017 klo

3.-6.4. Kasvinviljelijöiden ammattimatka Irlantiin – ILMOITTAUDU VIIMEISTÄÄN 18.1.

Osoite: Irlanti

Matka on tarkoitettu ensisijaisesti Hämeen, Kaakkois-Suomen sekä Uudenmaan ELY-keskusalueen viljelijöille.

Alustava matkaohjelma

Maanantai 3.4.2017
Tapaaminen Helsinki-Vantaan lentokentällä aamulla klo 6.15. Teemme yhdessä lähtöselvityksen ja siirrymme turvatarkastuksen kautta lähtöportille. Finnairin suora lento Dubliniin lähtee aamulla klo 8.15.
Saavumme Dubliniin paikallista aikaa klo 9.25. Lentokentällä meitä odottaa paikallinen bussi. Ajamme Carlowin lähelle (95km/1,5h). Matkanjohtaja kertoo Irlannin mielenkiintoisesta historiasta ja maan maataloudesta matkan aikana.
Carlow’n kreivikunnassa vierailemme 530 ha kasvinviljelytilalla. Tilaa pyörittää 38-vuotias isäntä ja toiminta perustuu lähinnä vuokrapeltoihin, joita isäntä on hankkinut koko ajan aktiivisesti lisää. Myös yhteistoimintaviljely ja koneurakointi kuuluu tilan toimintaan. Isäntä valittiin vuonna 2014 sekä Irlannin vuoden kasvinviljelijäksi että maanviljelijäksi. Viime vuonna isäntä onnistui saamaan syysvehnästä 15,5t/ha keskisadon (10 ha lohko). GPS ja täsmäviljely on olennainen osa tilan viljelystrategiaa. Syyskylvettäviä kasveja tilalla on rapsi, ohra, vehnä ja kaura. Keväisin kylvetään papua, ohraa ja kauraa. Tärkeimmät kasvit ovat syysvehnä, -ohra ja -rapsi. Lisäksi tuotetaan hybridiohrien siementä.
Vierailun jälkeen syömme yhteisen lounaan. Lounastauon jälkeen jatkamme matkaa Kilkennyn kaupunkiin, jonne majoitumme hotelliin.
Yhteinen tervetuliaisillallinen Kilkennyssa.

Tiistai 4.4.2017
Runsas irlantilainen aamiainen hotellilla.
Ensimmäistä vierailutilaa pitää 56-vuotias kasvinviljelytilan isäntä Fethardista. Hänellä on 200 ha syysviljoja (vehnää, ohraa ja kauraa), kaikki omaa maata. Kaikki vilja kuivataan ja varastoidaan omalla tilalla. Suurin osa sadosta myydään rehuviljaksi paikalliselle sikatilalliselle, koska se on tällä hetkellä kokonaistaloudellisesti tilalla kannattavin myyntikanava. Kaura menee Flahavan’s yritykselle kaurahiutaleiksi. Tila voitti Irlannin parhaan kasvinviljelytilan tittelin viime vuonna. Perusteluna palkitsemiselle oli tilan tarkka yksityiskohtiin huomion kiinnittäminen, kaikki lasketaan ja näin mahdollistetaan kulujen pysyminen kurissa ja toiminnan kehittäminen. Isäntä oli perustamassa alueelle ensimmäistä kasvinviljelijöiden pienryhmää jo vuonna 1977 hänen ollessa vasta 17-vuotias. Vuodet 2010-2014 isäntä on toiminut myös Irlannin MTK:n (IFA) viljakomitean puheenjohtajana. Tilan isännällä on vaimonsa kanssa kaksi lasta, joista toinen on parhaillaan maatalouskoulussa.
Tilavierailun jälkeen syömme pubilounasta.
Iltapäivällä pääsemme tutustumaan ohran jatkojalostukseen viskitislaamovierailulla. Saamme myös maistiaiset tutustumiskierroksen jälkeen.
Paluu päivän päätteeksi Kilkennyyn. Omatoiminen illallinen.

Keskiviikko 5.4.2017
Runsas irlantilainen aamiainen hotellilla ja uloskirjautuminen.
Päivän aikana kaksi ammattikohdetta. Ensimmäinen vierailukohde on Ballymurnin lähellä kahden veljeksen pyörittämä monipuolinen ja hyvin johdettu kasvinviljelytila. Tilalla on lisäksi kaksi vakituista työntekijää. Tilan koko on noin 800 ha ja viljelyksessä on syysvehnää, syysohraa, kauraa, rapsia, kevätohraa ja papua. Esimerkiksi syysvehnän keskisato on tilalla noin 10,5 t/ha. Noin 70% pelloista kynnetään ja loput on kevennetyssä muokkauksessa. Perusviljelybisneksen lisäksi tila myy maatalouden tuotantopanoksia ja käy viljakauppaa (viljan varastointikapasiteetti on noin 20,000 tonnia). Tila on myös investoinut omaan rehumyllyyn, josta valmistuvat erilaiset rehuseokset myydään karjatiloille. Lisätuloja saadaan vielä koneurakoinnista.
Vierailun jälkeen yhteinen lounas.
Iltapäivällä vierailu toisella ammattimaisella kasvinviljelytilalla (kohde tarkentuu myöhemmin).
Yhteinen illallinen ja majoittuminen Wicklown lähellä.

Torstai 6.4.2017
Aamiainen hotellilla ja uloskirjautuminen.
Aamupäivän bussimatkan aikana keskustelemme Irlannin maataloudesta ja teemme yhteenvetoja matkan aikana käymistämme tilakohteista. Pohdimme yhdessä mitä keinoja Irlannin maataloudesta ja tilojen tekemistä valinnoista olisi otetavissa käyttöön suomalaisilla tiloilla.
Yhteinen lounas Dublinin lähellä.
Dublinin keskustaan saavuttaessa teemme kiertoajelun nähden kaikki tärkeimmät kaupungin nähtävyydet. Kiertoajelun päätteeksi hetki aikaa tehdä tuliaisostoksia Dublinin keskustan ostoskaduilla.
Finnairin suora lento lähtee Dublinista klo 18.05 ja saapuu Helsinkiin klo 23.05.

Hinta ja ilmoittautuminen
Matkan hinta 800 e/hlö + ruokapaketti 195 e/hlö, sisältävät arvonlisäveroa noin 100 euroa.

Ruokapaketti sisältää neljä lounasta ja kaksi illallista (+ yhden ruokajuoman per ateria).
Lisäksi matkan hintaan sisältyy:
Finnairin suorat lennot Hki-Dublin-Hki välille
Majoituksen jaetussa 2 hengen huoneessa. Yhden hengen huoneesta lisämaksu 160 e/hlö.
Ohjelmassa mainitut bussikuljetukset

Suomalaisen matkanjohtajan/tulkin palvelut koko matkan aikana. Matkanjohtaja (AMK-agrologi) on asunut ja työskennellyt Irlannissa lypsykarjatilalla ja tuntee hyvin Irlannin nurmiperustaisen maatalouden sekä maan erikoistuneen kasvinviljelysektorin. Hän kertoo matkan aikana mielenkiintoisia yksityiskohtia Irlannin maataloudesta sekä maan historiasta ja kulttuurista.

Suosittelemme lähtijöille matkavakuutusta, joka kattaa mahdollisesta matkan peruuntumisesta aiheutuvia kuluja esim. sairastumistapauksessa.

Matkan vastuullisena järjestäjänä toimii Farmimatkat Oy. Matkatoimiston erikoisehtoihin voi tutustua www.farmimatkat.fi > matkaehdot

Ennakkoilmoittautuminen tarvitaan viimeistään 18.1. Mikäli et vielä kykene varmistamaan lähtöäsi, ilmoita kuitenkin kiinnostuksestasi. Teemme jonkin verran ylimääräisiä lentolippujen, jotka pitää varata 18.1. mennessä, ennakkovarauksia kiinnostuksen mukaan

Lisätietoa matkasta Terhi Mäkilältä p. 040 709 2478, terhi.makila@proagria.fi

Opintomatkan toteuttaa ProAgria Etelä-Suomen Elinvoimainen maatilatalous –hanke.