Tapahtumat

22.07.2017 klo 11-15

22.7. Avoimet maatilat Päijät-Hämeessä

Osoite: Päijät-Häme

Oletko ikinä rapsuttanut lehmää? Tai tutkinut vehnän tähkää?

Lähde ruuantuotannon juurille!

Päijäthämäläiset maatilat ja Kasvua Hämeessä-hanke järjestävät lauantaina 22.7. klo 11-15 Päijät-Hämeen Avoimet Maatilat -päivän, jolloin niin kaupunkien kuin kylien asukkaille tarjoutuu mahdollisuus päästä tutustumaan ruuantuotannon juurille eli kurkata navettaan, tutkailla pellossa huojuvia tähkäpäitä ja tutustua traktoreihin.

Tilojen isäntäväki vastailee mielellään vierailijoiden mieltä askarruttaviin kysymyksiin ja kertoo kuinka kuluva kasvukausi on edennyt.

22.7. Avoimet maatilat Päijät-Hämeessä:

Asikkala

Vilppulan tila
Vähä-Äiniöntie 23, 17320 Asikkala

Vilppulan Tilalla Asikkalassa tuotetaan makoisia maanmainioita mansikoita ja vadelmia intohimosta puhtaaseen ja herkulliseen kotimaiseen marjaan.

Tuotteitamme myydään niin tuoreena, pakasteena kuin jalosteinakin. Tilan vadelmatuotanto on kokonaan tunneliviljelyä. Myös mansikoista merkittävä osa tuotetaan tunneleista; osa perinteisesti pellossa ja osa pöytäviljelynä.

Avoimet maatilat -päivänä 22.7 tilallamme tapahtuu monenlaista. Järjestämme tilakierroksia, jossa pääset aidosti läheltä aistimaan ja tutustumaan nykyaikaisiin viljelytekniikoihin, Mocktail-mestari Jan Lindgren loihtii mahtavia alkoholittomia marjajuomia, tarjoamme vadelmakakkua ja kahvia ja paljon muuta iloisten ihmisten parissa.

Tilan Puoti on avoinna koko päivän (10-16) ja joku tarjouskin varmasti Tilapuodissa on. Myynnissä meillä on mansikat, vadelmat, mehut, hillot ja huumaava vadelmatarhan hunaja sekä Support Your Local t-paidat, essut ja kassit, 3kaverin jäätelöt ja ehkä vielä jotain muutakin.

www.vilppulantila.fi
Vilppulan tila Facebookissa

Viini ja Puutarhatila Pihamaa
Siltatie 12, 17240 Kalkkinen, Asikkala

Viljelemme ja myymme monipuolisesti erilaisia puutarhatuotteita (mm. mansikkaa, vadelmaa, vihanneksia, perunaa, hernettä). Jatkojalostamme marjoja ja hedelmiä myös limonadeiksi, siidereiksi, viineiksi. Pari vuotta olemme tehneet myös olutta.

Kesäisin 1.6 -30.8 myös:
Lähiruokapuoti, jossa oman tilan tuotteiden lisäksi myynnissä myös muiden pientuottajien herkkuja.
Tilaviinimyymälä : oman tilan limonadeja, siidereitä, olutta, viinejä
Tilausravintola, varattavissa ruokailuja ja tila&viiniesittelyjä ryhmille
Kahvio / Viinitupa, avoinna kesäisin joka päivä, suolaista ja makeaa, tilan tuotteita anniskelussa
Pienimuotoinen kotieläinpiha

www.viini-pihamaa.fi
Pihamaa Facebookissa

Yli-Tommolan tila
Särkijärventie 303, 17240 Kalkkinen, Asikkala

Yli-Tommolan tila sijaitsee Asikkalan kunnan Särkijärven kylässä. Tilalla kasvatetaan ylämaankarjaa, lämminverisiä ravureita, värikkäitä suomenhevosia ja lypsykarjaa.

Avointen maatilojen päivänä pääsee tutustumaan tilan lypsylehmiin, ylämaankarjaan ja hevosiin sekä koneisiin ja kalustoon. Esillä on myös emännän vanha hevosajoneuvokokoelma.

Tilalla on myytävänä lihaa ja ternimaitoa. Mukana myös Valio maitoisten välipalojen kanssa.

Yli-Tommolan tilan nettisivut ja Facebook-sivut

Hollola

Kinnarin tila
Soramäentie 1, 15880 Hollola
Kinnarin tila

Latomäen tila
Koskimyllyntie 22, 15880 Hollola

Tilalla harjoitetaan viljanviljelyä, metsätaloutta sekä koneurakointia. Nyt ensimmäinen vuosi luomuviljelyssä. Tilalla harrastusmielessä lampaita, 2 kyyttöä, kanoja, kaneja, hevonen, 2 ponia sekä minipossu rapsuteltavaksi.

Tekemistä ja nähtävää erityisesti lapsiperheille, joita kiinnostaa mistä ruoka tulee.

Hämeenkoski

Huljalan Tupala
Vanhatie 239, 16800 Hämeenkoski

Tutustu metsälaitumella kyyttölehmiin sekä erikoisempiin viljelykasveihin. Kotiinviemisiksi voit ostaa luomulihaa, härkäpapuja ja öljyhampunsiemeniä.

Kyyttö on harvinaiseksi käynyt suomalainen alkuperäisnautarotu. Huljalan Tupalan kyytöt ovat emolehmiä eli ne hoitavat ja imettävät vasikoitaan. Ne laiduntavat perinnebiotooppia, jossa viihtyvät laidunnuksen ansiosta monet harvinaisiksi käyneet kasvilajit. Lehmiä vasikoineen on nähtävissä myös talouskeskuksessa lastenvaunukelpoisessa maastossa. Tilan luomupelloilla viljellään härkäpapua, rypsiä ja tattaria sekä tietysti nurmea kyyttöjä varten. Viljelykasveihin pääsee tutustumaan myös pihassa. Kahvi/teehammas hoituu kyyttöpasteijoiden, härkäpapumuffinssien ym. kera puffetissa. Tervetuloa!

Huljalan Tupalan nettisivut ja Facebook-sivut

Tuloiselan Marjatila
Lammintie 120, 16800 Hämeenkoski

Marjatilalla voit tutustua puutarhamarjojen kasvatukseen: mansikka, vadelma ja herukat. Voit ostaa marjoja valmiiksi poimittuna tai poimia itsekin. Kesäkaupasta voit tehdä muitakin ostoksia, tarjolla runsaasti paikallisia elintarvikkeita ja kädentaidontöitä, sekä kahviossa voit herkutella vaikkapa talon valkosuklaakakkupalalla kahvin kera.

Avointen ovien päivänä tilalla lisäksi useita pop-up myyntipisteitä, mm. kotileivonnaisia, LASB:in junioreiden paistamia lettuja ja grillimakkaraa sekä Foreverin esittely. Savukalaa ja palvilihaa säävarauksella.

www.tuloisela.fi
Tuloiselan Marjatila Facebookissa

Kärkölä

Aliniitty Highland
Aliniityntie 54, 16600 Järvelä, Kärkölä

Luomutilalla kasvatamme Ylämaankarjaa, Mangalitzoja eli villasikoja, Oxford down lampaita ja muutamia kanoja.

Avointen maatilojen päivänä kaikissa laumoissa on myös eläinpienokaisia, vasikoita, karitsoita ja porsaita. Tutustua voi myös kanoihin, kissoihin, koiriin ja Shetlannin poniin. Lisäksi tilalla on Pop-up kahvila/tilamyymälä, josta saa lihaa, makkaraa ja kananmunia. Kahvilasta kahvia, teetä, mehua ja leivonnaisia. Päivän aikana myös poniajelua.

www.aliniitty.com
Aliniitty Highland Facebookissa

Mansikkatila Pekkala
Mansikkakuja 32, 16600 Järvelä, Kärkölä

Tilallamme viljellään mansikkaa päätoimisesti jo vuodesta 1979. Mansikan lisäksi meillä viljellään herneitä, mustaherukkaa, viljaa sekä kasvatetaan metsää. Tuoreita mansikoita on saatavilla toukokuun lopusta aina elokuun puoliväliin saakka. Mansikan lisäksi tarjoamme omista mansikoista valmistettuja jatkojalosteita, kuten kylmäpuristettuja mehuja, hilloja ja glögejä. Talviaikana mansikoita on mahdollista ostaa myös pakastettuna. Tuotamme herkullisia kotimaisia marjoja puhtaasta luonnosta.

Tilalta voi ostaa mansikoita, herneitä, mehuja ja hilloja. Tila sijaitsee kauniissa maalaismiljöössä Kärkölän Uudessakylässä. Tilan pihapiirissä on myös lampaita ja hevosia.

Mansikkatila Pekkala Facebookissa

Lahti

Yli-Marolan 4H-kotieläinpiha
Neljänkaivonkatu 47, 15100 Lahti

Yli-Marolan 4H-kotieläinpiha sijaitsee Lahden rautatieaseman läheisyydessä, maalaismiljöö keskellä kaupunkia. Yli-Marolan 4H-kotieläinpiha on perustettu jo vuonna 1996 ja vuosien varrella siitä on tullut yksi kaupungin suosituimmista matkailukohteista. Tänä kesänä piha avaa siis ovensa jo 21. kerran.

Vuonna 2017 juhlitaan 100-vuotiasta itsenäistä Suomea. Myös kotieläinpiha osallistuu juhlavuoteen alkuperäisrotuteemalla. Kesän ajan pihalla asustaa mm. maatiaiskanojen Iitin kantaa, kyyttösonnit sekä Suomen ainoat maatiaissiat.

4H-kotieläinpihan päärakennuksen alakerrassa sijaitsee Café Kilipukki, joka on auki aina kotieläinpihan aukioloaikoina. Kahvilasta saat maukkaita maalaisvohveleita, suolaista ja makeaa purtavaa maalaismiljöön tunnelman mukaan. Pihapiirin putiikista voit tehdä löytöjä ja tukea nuorten työllisyyttä ja yrittäjyyttä.

Yli-Marolan 4H-kotieläinpihalle pääsee kävellen juna-asemalta tai Perhepuistosta. Yksi Puksu-junan pysäkki on 4H-kotieläinpiha.

Yli-Marolan kotieläinpiha Facebookissa

Koiskalan kartano
Koiskalantie 151, Lahti
Koiskalan kartano

Nastola

Karhulan tila
Karhulantie 166, 16100 Uusikylä, Nastola

Kotieläintila, jossa kasvatetaan hereford-emolehmiä. Tilalla toimii myös Uudenkylän Mehula niminen mehustamo.

Tapahtumaan tulee paikalle pärehöylä. Päivässä on myös mahdollista tutustua tuotantoeläinlääkärin varusteisiin ja keskustella eläinlääkärin työstä, kun paikalla on eläinlääkäri Kaisa Kotamäki. Tilalla on tapahtumapäivänä myös kahvila. Kiertokävelyllä pääsee tutustumaan pellolla oleviin eläimiin ja peltoviljelyyn. Silitettävänä ovat myös talon omat koirat.

Uudenkylän Mehulan nettisivut ja Facebook-sivut

Metsäpirtti
Heinämaantie 1367, 15540 Villähde, Nastola

Suomenhevonen on vahvasti mukana Suomen 100-vuotisjuhlassa, sillä suomenhevosen kantakirja täyttää 110 vuotta.

Metsäpirtissä toimii kesäisin oriasema ja siitokseen ovat käytettävissä lajinsa huiput suomenoriit mm. Costello, Tuokkolan Touho, Sirpan Sisu ja Kejsar. Metsäpirtin puistomaisessa pihapiirissä voit nähdä kymmeniä hevosia, joukossa suloisia pikkuvarsoja emiensä kanssa.

Isäntäväki kertoo tilan historiasta, ilmainen kahvi/tee/mehu ja munkkitarjoilu.

www.metsapirtti.com

Oijalan luomutila (avoinna klo 13-18)
Niementie 45, 15560 Nastola

Kasvatamme monipuolisesti marjoja, perunaa, juureksia, kasviksia sekä hedelmiä lähimarkkinoille. Vuonna 2016 tärkeimmät tuotteemme olivat (kaikki luomua): Mansikka, peruna, porkkana, pensaspapu, herne, punajuuri, palsternakka ja musta viinimarja. Yhteensä meillä on hieman yli 20 myyntikasvia, ja lisäksi viljelemme yli 10 perunalajiketta sekä värillisiä porkkanoita ja punajuuria.

Avointen maatilojen päivänä on mahdollisuus tutustua tilan toimintaan ja tuotteisiin. Suositeltava vierailuaika on klo 13-18.

Myymme päivässä ajankohdan satoa. Ajantasalla oleva tuotteiden saatavuus ja hinnasto on nettisivuillamme.

Oijalan luomutilan nettisivut

Ponitaivas
Mäntyniementie 28, 16100 Uusikylä, Nastola
Ponitaivas

Riikin tila
Villähteentie 610, 15540 Villähde, Nastola

Riikin tilalla ammuu navetassa kolmisenkymmentä lypsylehmää. Isäntä Kari Suominen on viljellyt tilaa vuodesta 1989. Tilan pelloilla viljellään lehmien rehuksi nurmea ja viljoja sekä hieman myös viljaa myyntiin.

Avointen maatilojen päivänä tilalla pääsee tutustumaan lypsylehmiin ja niiden elämään.

Padasjoki

Keinuhonka
Keinuhongantie 54, 17610 Auttoinen, Padasjoki

Keinuhongan mäellä mylvii 500 sonnia!

Tilamme sijaitsee Padasjoella, Auttoisten kylässä. Tilamme pääelinkeinona on lihakarjankasvatus. Kolmessa pihattonavetassa on kasvamassa noin 500 sarvipäätä, joiden lihaa voi ostaa myös suoraan tilamme Lihapuodista.

Käytössämme oleva peltopinta-ala on yli 400 ha, joka riittää tuottamaan eläinten tarvitseman rehun. Pellot lannoitetaan pääosin karjan tuottamalla lannalla. Laadukkaan lihan takaa tuotannon puhtaus, jäljitettävyys sekä eläinten hyvinvointi.

Tilapuotimme tuotevalikoimassa on omien lihatuotteiden lisäksi laajasti lähialueen ruokatuotteita.

Kahvilassa pääsee herkuttelemaan tilaleipomon omilla herkuilla, jäätelöllä sekä kuuluisalla Sonniburgerilla. Aikuisille on tarjolla myös Sonniolutta ja Mansikkisiideriä. Tilapuodin ja kahvilan yhteydessä ostoksia voi tehdä Suvimarja Lifestyle Puodissa.

Pihatoille sonnipoikia pääsee päivänaikana katsomaan klo: 11.30, 12.30, 13.30 ja 14.30. Kierros kestää n.30min.

Tilan koneisiin pääsee tutustumaan tilan pihapiirissä.

www.keinuhonka.fi
Keinuhonka Facebookissa

Marjatila Särkiö
Tevännintie 125, 17530 Arrakoski, Padasjoki

Avointen ovien päivänä kutsumme sinua perhepolulle, jonka varrella kaiken ikäiset retkeläiset voivat mm. maistella mansikoita, nähdä mistä tulee hunaja, ratsastaa ponilla tai kurkistaa pimeään riiheen. Maksuton reitti toteutuu tilan pihapiirissä.

Päivän aikana on mahdollisuus mansikan itsepoimintaan tai ostaa valmiiksi poimittuja marjoja.

Tilalla on kahvila ja tuoretori, jossa myymme satokauden vihanneksia ja perunaa.

Marjatila Särkiö on perinteikäs sukutila, jossa viljellään mansikkaa, vadelmaa ja tyrniä. Miestämän järven rannalla, puhtaan luonnon keskellä kasvaneita marjoja myydään Jämsän ja Kuhmoisten toreilla sekä toimitetaan Marjataksilla pääkaupunkiseudulle ja Hollolaan.

Avoimet maatilat-päivän ohjelmasta ja tilan toiminnasta lisää tietoa Facebook-sivullamme.

Tervetuloa kotoisaan ympäristöön!

www.marjatilasarkio.com
Marjatila Särkiö Facebookissa

Sysmä

Korven Karitsa & Vaellustalli Starhill
Ravioskorventie 151, 19370 Nuoramoinen, Sysmä

Meillä pääsee katsomaan hevosia, lampaita, kanoja, kaneja, kissoja, vuohia, viiriäisiä ja vasikoita.

Tilapuodissamme myynnissä lammastuotteita (lihaa, makkaraa, säilykkeitä, taljoja). Myynnissä myös muita lähituotteita.

Avaamme juhannuksena kesäisin auki olevan Sysmän Kotieläinkahvilan, joka on maatilan yhteydessä toimiva burger-kahvila & kotieläinpiha. Kahvilassa myynnissä kahvia ja itsetehtyjä leivonnaisia, lammashampurilaisia, jäätelöä ja limua. Myös A-oikeudet.

www.korvenkaritsa.fi
Korven Karitsa Facebookissa