Tapahtumat

14.07.2018 klo 11.00-15.00

14.7. Avoimet maatilat Häme

Avoimet maatilat Hämeessä, järjestetään tänä vuonna koko Hämeen laajuisena tapahtumana lauantaina 14.7.2018 klo. 11.00-15.00.

Päivän avoimet maatilat ovat nyt varmistuneet.

Käy tutustumassa tiloihin heidän kotisivuillaan ja seuraa kesän aikana tulevia esittelyitä!

Avoimien maatilojen päivään osallistuminen on ilmaista ja tarjoaa jokaisella mahdollisuuden nähdä hämäläisen ruuantuotannon juuria, tutustua tuottajiin sekä erilaisiin tuotantosuuntiin.

 

Päijät-Hämeen avoimet maatilat 14.7.2018          

Asikkala:               

Yli-Tommolan tila, Maidontuotanto & ravihevosten kasvatus

Särkijärventie 303, 17240 Kalkkinen

Yli-Tommolan tila on vanha sukutila Asikkalan Särkijärvellä,  jonka isäntäpari on tilan 479-vuotisen historian 17. Tilalla on lypsykarjataloutta, pieni emolehmäkarja, mökkien vuokrausta ja ravi- ja ratsuhevoskasvatusta. Metsätalous on myös tärkeä osa tilan taloutta.

Tilan isäntä Hannu on ollut viljelijänä vuodesta 1997 ja Tiia-emäntä tuli taloon 1999. Lisäksi tilalla on pojat Lauri ja Patrik. Lypsykarjasta noin puolet on ayshireja ja puolet holsteineja. Lapinlehmät Jääkukka, Metsäkukka, Lempi ja Opri puolestaan edustavat suomalaista alkuperäiskarjaa. Kaikki emot ovat rodultaan ylämaankarjaa.

Tammoja Yli-Tommolassa on tällä hetkellä 6, lämminveriset ravuritammat Viva Via Vita ja Grainfield Olivia. Suomenhevosratsutammoja ovat kimot Tukkilan Hehku ja Teerisalon Kiira, voikko Gaalaliina Kuu ja ruunivoikko Usvapellon Taika. Varsoja syntyi tänä kesänä 3.

Avoimet maatilat päivänä tilalla myös eläintaitelija Päivi Latvala tauluineen ja Luosalan tilan Milla shetlanninponien kanssa tarjoamassa talutusratsastusta.

Tutustu Yli-Tommolan tilaan Facebookissa: Yli-Tommolan Tila

Vilppulan tila, Marjatila

Vähä-Äiniöntie 23, 17320 Asikkala

Vilppulan Tilalla Asikkalassa tuotetaan Makoisia Maanmainioita Mansikoita ja Vadelmia intohimosta puhtaaseen ja herkulliseen kotimaiseen marjaan. Tuotteitamme myydään niin tuoreena, pakasteena kuin jalosteinakin. Tilan vadelmatuotanto on kokonaan tunneliviljelyä. Myös mansikoista merkittävä osa tuotetaan tunneleista; osa perinteisesti pellossa ja osa pöytäviljelynä.

Avoimet Maatilat päivänä 14.7.2018 Tilapuotimme on avoinna klo 10-15. Tilakierroksella klo 12:00 pääset tutustumaan tilan toimintaa yksityiskohtaisemmin. Myynnissä meillä on mansikat, vadelmat, mehut, hillot ja huumaava vadelmatarhan hunaja sekä Support Your Local t-paidat, essut ja kassit, 3kaverin jäätelöt ja ehkä vielä jotain muutakin.

Tilaan ja tapahtumaan pääset tutustumaan verkkosivuilla: http://vilppulantila.fi ja Facebook -sivuilla http://facebook.com/vilppulantila.

Mattssonin Marjatila

Hilliläntie 141, 17430 Kurhila

Meillä kasvatetaan puhtaita ja laadukkaita luomumarjoja.

Tänä kesänä satoikään tulee uusi vadelmakasvusto, jossa on kolmea eri lajiketta, sekä herukoita. Navetanparven lettukahvila on uusi eksoottinen kokeilumme posliinikuppeineen.  Meillä kahvilassa voi vapaasti syödä myös omia eväitä ja viettää leppoisaa itsepoimintapäivää tilalla. 

Pihastamme lähtee peltotie, jolta avautuu kauniit maisemat, sekä Aurinko-Ilves patikkareitti Evolle kulkee kylämme läpi.  Yöpymispaikkaa tarvitseville meillä on aitoissa toimivaa maatilamajoitusta. Haluamme jättää jälkeemme tilan paremmassa kunnossa kuin se oli viljelyä aloittaessamme.

Mattssonin tilaan pääset tutustumaan Facebookissa: Mattssonin Luomumarjatila

Pihamaan tila, Viini- & puutarhatila

Siltatie 12, 17240 Kalkkinen

Viini- ja puutarhatila Pihamaalla on tilaperinteitä jo vuosisatojen takaa. Janne Pihamaa isännöi Asikkalan Kalkkisissa tilaa, jonka antimista tuotetaan siidereitä, oluita, marjaviinejä, sahtia, kuohuviinejä, limonadeja ja erilaisia sesonkijuomia sekä Kalkkisissa että Heinolassa.

Heinolassa viinitilaa sekä persoonallisia pienpanimojuomia tuottavaa Pihamaan Panimoa luotsaa Titta Pihamaa. Siinä sivussa hoituu myös Heinolan Heilan helmoissa sijaitsevan Pienpanimokauppa Hilpeän emännöinti.

Pihamaan juomat saavat arominsa huolella kasvatetuista marjoista, hedelmistä ja viljoista, joita tunteella vaalitaan Kalkkisten pelloilla. Pihamaan tilan pellot pursuavat marjojen lisäksi lähiruokaa parhaimmillaan; herneitä, uusia perunoita, salaatteja, maissia, kaaleja, yrttejä, sipuleita ja paljon muuta. Päivän satoa kerätään tuoreina omaan tilapuotiin, josta ne voit helposti noukkia omaan ostoskoriisi.

Lue lisää nettisivuilta Pihamaan viinitila ja panimo sekä seuraa somessa fb: Pihamaa Viinitila&Panimo & ig: @pihamaanpanimo

 

Hollola:

Kinnarin tila, Maatilamyymälä

Soramäentie 1, 15880 Hollola

 

Hämeenkoski:

Huljalan Tupala, Kyyttöjä & kasvinviljelyä

Vanhatie 239 16800 Hämeenkoski

Huljalan Tupalaa Hämeenkoskella viljelevät Mika ja Laura Hämäläinen perheineen. Tilalla hyödynnetään siis sekä eläkeläis- että lapsityövoimaa. Luomuviljellyillä tiluksilla kasvaa tänä vuonna kyyttölehmiä, nurmea, tattaria, härkäpapua ja öljyhamppua sekä monenlaista vihannesta. Muista on jo pidempi kokemus, mutta kotitarvetta suurempi vihannesmaa on tämän vuoden uutuus. Talvista taukojumppaa ja lämmityspuuta kertyy tilan metsistä vähintään omiksi tarpeiksi.

Avoimien ovien päivässä pääsee kierrokselle perinnebiotooppiin, taputtamaan kyyttöjä tai vaikkapa leikkuupuimuria tai molempia, sekä tutustumaan alueen viljelykasveihin ja niistä saataviin tuotteisiin. Puffetissa muun muassa kyyttöpasteijoita ja härkäpapumuffinsseja. Myynnissä tilan tuotteita: kyytönlihaa, härkäpapuja, hampunsiemeniä sekä monenlaista vihannesta.

Lue lisää Huljalan Tupalasta blogista Huljalan Tupala Blogi ja Facebookista Huljalan Tupala

Nikkarin tila, Kasvinviljelyä & lampaita

Nikkarintie 28, 16800 Hämeenkoski

Nikkarin kasvinviljelytilalla Hämeenkosken Etolan kylässä viljellään mallasohraa, ruista, rapsia, kuminaa ja härkäpapua. Lisäksi tilan pihapiirin pelloilla ja metsälaitumilla kirmaa pieni lammaskatras.

Avointen maatilojen päivänä tilalla voi tutustua erilaisiin viljelykasveihin ja koneisiin, rapsutella lampaita ja keväällä syntyneitä karitsoita laitumella sekä kokeilla heittää heinää seipäille (sadevarauksella). Aikamatkalle talon ja maalaiselämän historiaan pääsee navetan vintin Heta Sofian kammarissa ja vanhan aitan uumenissa.  Pihapiirissä on myös pientä suolaista ja makeaa tarjoileva kahvila. Tilalta voi ostaa lampaiden taljoja, lankoja sekä härkäpapua.

Tutustu Nikkarin tilaan www.nikkarilla.fi  ja Facebookissa Nikkarin tila

 

Lahti:

Koiskalan kartano, Lammastila & tilamyymälä

Koiskalantie 157, 15320 Lahti

Lahdessa sijaitseva Koiskalan Kartano on nykyaikainen luomutila, jonka päätuotantosuunta on viljan ja palkokasvien viljely sekä suomenlampaiden kasvatus. Tila panostaa laadukkaaseen tuotantoon myös ympäristönäkökohdat huomioon ottaen.

Tilan päärakennus, vanha meijeri, autotalli sekä osia vanhasta navettarakennuksesta lämpiävät kotimaisella, uusiutuvalla polttoaineella eli hakkeella. Lämpökeskus on nykyaikainen ja automaattinen ja sijaitsee viljankuivaamon yhteydessä vanhassa navetassa. Hakelämmitykseen siirtyminen oli sekä taloudellinen että ekologinen ratkaisu. Myös vilja ja palkokasvit kuivataan tilan omassa kuivurissa, joka toimii myös hakkeella.

Kartanon tilapuodissa on saatavilla mm. lampaanlihaa, herneitä ja härkäpapuja, villiyrttejä sekä vehnän, ohran ja rukiin jyviä, joista jauhetaan tuoreita jauhoja kivimyllyllä aina juuri ennen käyttöä. Kaikki viljatuotteet sopivat idätykseen. Myynnissä lisäksi värjäämättömiä villalankoja ja hahtuvalankoja sekä taljoja, kaikki tilan omista lampaista. Saatavilla myös itsetehtyä luomusaippuaa ilman lisäaineita. HUOM! Tilalla vain käteismaksu.

Tutustu Koiskalan Kartanoon lisää: Koiskalan Kartano ja Facebookissa Koiskalan Kartano

Nastola:

Metsäpirtti, Hevostila

Heinämaantie 1367, 15540 Villähde

Metsäpirtti on Lahden Nastolassa, Villähteellä sijaitseva kautta maan tunnettu monipuolinen hevostila. Tilalla asuvat Merja-Liisa ja Tuuli Toivonen. Metsäpirtissä toimii eläinlääkäriasema, harjoitetaan siittolatoimintaa, myydään moneen tarkoitukseen sopivia hevosia sekä saatavilla Veijo Toivosen Hevoskasvatus-kirjasarjaa ja Lähtö hyväksytty-kirjasarjaa.

Lisää tietoa tilasta Metsäpirtti.

Ponitaivas, Ratsastuskoulu

Mäntyniementie 28, 16100 Uusikylä

 

Orimattila:

Tuiskulan tila, Lammastila

Luhrinraitti 78 a, 16510 Luhtikylä

Tuiskulan tilalla Orimattilan Luhtikylässä harjoitetaan maanviljelystä ja kasvatetaan suomalaista puhdasta karitsanlihaa. Tilalta voit ostaa karitsanlihaa, lammasmakkaraa, lampaantaljoja sekä hämäläisten maatiaiskanojen munia.

Lisää tilasta Facebookissa Tuiskulan tila

Kyöstilän tila

Orimattilantie 259, 16270 Villikkala, Orimattila

Orimattilan Villikkalassa sijaitsee vuodesta 1688 samalla suvulla ollut Kyöstilän tila.

Kyöstilässä tuotetaan Valio-maitoa nykyaikaisin menetelmin, mutta tilan perinteitä unohtamatta. Lypsyrobotti Asko lypsää tilan reilua 60 lehmää uutterasti kellon ympäri. Tilan pellot ovat luomuviljelyssä ja eläimetkin siirtyvät luomutuotantoon lähivuosina. Tilan isäntäväelle eläinten hyvinvointi on tärkeää ja siihen halutaan panostaa ja kehittää jatkossakin.

Tilalla on avattu tänä keväänä farmipuoti, jossa myydään tilan omaa naudanlihaa. Kyseessä on todellista luähilihaa, koska koko lihaketju tapahtuu Orimattilassa.

Avoimet maatilat päivänä tilalla on tarjolla Vanhan tuvan-kahvilassa isännän leipomat korvapuustit, farmipuotissa tuoretta lihaa ja makkaroita, muussa ohjelmassa on mm nännikumien heittoa, vasikoiden rapsuttelua ja mitä tilan Keisarinna eli emäntä vielä keksiikään.

Tilan löydät fb Kyöstilän tila, instagramista @kyostilantila ja lähiaikoina on aukeamassa myös tilan kotisivut www.kyostilantila.fi


Padasjoki:

Särkiön Marjatila, Marjatila & kahvila

Tevännintie 125, 17530 Arrakoski  

Särkiön tila sijaitsee luonnonkauniissa maalaismaisemassa Miestämän järven rannalla, Padasjoella. Tila on siirtynyt Särkiön suvun haltuun vuonna 1904. Tilalla on harjoitettu karjataloutta ja peltoviljelyä 1980-luvulle saakka. Metsätalous on osa tilan toimintaa.

Nykyisin Särkiön tila on erikoistunut marjanviljelyyn. Mansikkaa on viljelty jo noin 20 vuoden ajan. Tällä hetkellä vahvin tuotantokasvi on vadelma. Yhteensä mansikkaa, vadelmaa ja tyrniä viljellään noin viiden hehtaarin alueella.

Hanna Särkiö on vastannut toiminnasta vuodesta 2014. Lisää tietoa tilasta Marjatila Särkiö ja Facebookista Marjatila Särkiö

Keinuhonka, Naudanlihantuotanto & tilapuoti

Keinuhongantie 54, 17610 Auttoinen

Keinuhongan tila sijaitsee Päijät-Hämeessä Padasjoen Auttoisilla. Tila on erikoistunut naudanlihan tuotantoon. Neljässä pihattonavetassa on kasvamassa noin 500 sarvipäätä, joiden lihaa voi ostaa myös suoraan tilalta. Suoramyyntiin valikoidaan eläimet parhaista Aberdeen Angus, Hereford ja Charolais pihvikarjaroduista.

Tilan käytössä oleva peltopinta-ala on yli 400 ha, joka riittää tuottamaan eläinten tarvitseman rehun. Pellot lannoitetaan pääosin karjan tuottamalla lannalla. Laadukkaan lihan takaa tuotannon puhtaus, jäljitettävyys sekä eläinten hyvinvointi.

Tilan isäntäparina ovat Kalle Jaakkola ja Suvi Siljander. Keinuhongan Tila on valittu Padasjoen Vuoden Yrittäjäksi vuonna 2009.

Avoimet maatilat päivänä tilalla sonnikierrokset pihatoille klo 12 & 14, työkoneita esillä, Bertta-burgeriauto sekä lapsille ohjelmaa!

Tutustu muihin Keinuhongan tuleviin kesätapahtumiin: Keinuhongan tila

Sysmä:

Korven Karitsa, Lammastila, vaellustalli & kotieläinkahvila

Ravioskorventie 151, 19370 Sysmä

 Maatilamme päätuotantosuunta on lammastalous, mutta meiltä löydät muitakin eläimiä. Kesäisin, juhannuksesta lähtien tilallamme toimii Sysmän Kotieläinkahvila, joka on samalla kotieläinpiha. Kahvilan puolella myydään itse tehtyjä leivonnaisia, jäätelöä sekä lammas-nauta- ja hirvihampurilaisia omista raaka-aineista. Kahvilassa on myös A-oikeudet ja uutuutena tarjolla on oma oluemme ”Paimen” pils.

Tilapuodissa myymme suoramyyntinä omaa karitsan- ja naudanlihaa, sekä taljoja ja villalankoja. Tilauksesta teemme lammasherkkuja myös erilaisiin juhliin ja tilaisuuksiin. Kotieläinpihalla on  ihailtavana karitsoita, kanoja, viiriäisiä, possuja, vasikka, pupuja, ankkoja, kissoja, koira ja Starhillin islanninhevosia. Kahvilan aukiolo aikana talutusratsastusta. 

Tutustu Korven Karitsaan lisää www.korvenkaritsa.fi ja Facebookissa Korven Karitsa

 

 

Kanta-Hämeen avoimet maatilat 14.7.2018                         

Hauho:

Rinteelän tila, Maidontuotanto

Metsäkulmantie 873, 14700 Hauho

Rinteelän tila on Hämeenlinnan Hauholla sijaitseva maidontuotantoon erikoistunut maatila. Lypsylehmiä tilalta löytyy 75 kappaletta, hiehoja hiukan vähemmän ja vasikat päälle. Noin 70% tilan lehmistä on mustavalkoisia holstein-friisiläisiä ja 30% ruskea-valkoisia ayrshire-lehmiä. Väriläiskänä navetassa on myös yksi jersey-rotuinen lehmä. Tilaa viljelee tällä hetkellä saman suvun kolmas polvi, ja neljäs on kasvamassa.

Nuoret hevoset ovat erityisen lähellä tilanväen sydäntä, tilalla harjoitetaankin myös pienimuotoista ravihevoskasvatusta. Hevoset ulkoilevat paljon. Talvisin ne tarhaavat koko päivän isossa jaloittelutarhassa. Kesäisin hevosilla on käytössään viljellyt ja hoidetut laitumet.

Tutustu täällä lisää Rinteelän tilaan.

Pekkolan tila, Lammastila

Torvoilantie 1242, 14690 Torvoila

Tervetuloa Pekkolan tilalle! Meillä kasvatetaan lampaita ja viljellään erilaisia peltoviljelykasveja kuten kauraa, ohraa ja härkäpapua. Avoimien ovien päivänä pääsee tutustumaan lampaisiin, maanviljelyyn sekä traktoreihin ja muihin koneisiin. Ohjelmassa on laidunkierroksia karitsalauman luokse, paimenkoirien esittelyä ja Flora-ponin kärryillekin on mahdollista hypätä.

Tilapuodissa on myynnissä lampaantaljoja, villalankoja sekä lampaanlihaa. Tarjolla on myös maailman parhaan hodarin reseptiä mukaillen lammashodareita sekä kahveeta ja pientä makeeta.  

Tutustu tilaamme www.pekkolantila.fi ja www.facebook.com/pekkolantila

Aikkolan Mattila, emolehmätuotanto

Aikkolantie 39 14680 Alvettula

Olen Mari Mattila, 22 vuotta. Minulla on luomuun siirtymässä oleva kasvinviljely- ja emolehmätila Hauholla Aikkolan kylässä. Sukupolvenvaihdos tehtiin 2017 ja jatkan tilanpitoa 5. sukupolvessa. Sisäruokintakaudella pieni emolehmäkarjani asustaa 1860-luvun kivinavetassa; ne saavat liikkua karsinoissa vapaasti ja pääsevät aina halutessaan ulkoilemaan. Ruokinta ja karsinoiden kuivitus tehdään perinteisesti heinähangolla! Toisen puolen vuodesta lehmät laiduntavat vasikoidensa kanssa ja ylläpitävät perinnemaisemaa.

Emolehmien lisäksi tilaltani löytyy muutamia lampaita, vuohipukkeja sekä maatiaiskanoja, kukko Kullervoa ja kissoja unohtamatta. Eläinten hyvinvointi on itselleni sydämenasia! Tilalleni ajaa Hauholta vartissa, Hämeenlinnasta alle puolessa tunnissa ja Tampereelta reilussa kolmessa vartissa!

Tilan tuotantoon pääset tutustumaan kotisivuilta Aikkolan Mattila

Peltosirkun tila, Marjatila

Alvettulantie 427, 14680 Alvettula

Peltosirkun marjatila sijaitsee Alvettulassa, Hauholla. Tilalta löytyy mansikkaa valmiiksi poimittuna sekä itsepoimintana. Myynnissä kauden vihanneksia ja oman kahvion tuotteita. Tilamyymälästä löydät herkullisia marjajalosteita ja hämäläisen myllyn tuotteita sekä uniikkeja käsityötuotteita.

Tila toimii Haygroven kasvutunneleiden edustajana Suomessa. Kasvutunneleita käytetään sekä mansikalla että vadelmalla. Lisää tilasta ja kasvutunneleista Peltosirkun tila  ja Facebookista Peltosirkun tila

Hämeenlinna:

Luolajan maatalousmuseo

Vesitie 35, 31310 Hämeenlinna

Tiirinkoski, Lammas- & ylämaankarjatila

Haantie 5, 13500 Hämeenlinna

Hämeenlinnassa sijaitseva Tiirinkosken maatila tarjoilee nähtävää monelle erilaiselle katsojalle. Tiirinkoski on aikoinaan ollut Kirstulan kartanon sivutila. Nykyään tilalla kylvetään härkäpapua viljan ohella. Tiirinkoskella pääsee tutustumaan myös Ahvenanmaan ja Gotlannin alkuperäisrotuja oleviin lampaisiin sekä Ylämaankarjaan, kissoihin, koiriin, kanoihin ja kesäisin myös kaneihin.

Pihapiiristä löydät vuonna 1910 rakennetun entisen navetan, jossa nykyään toimivat lifestyle -myymälä sekä kahvila. Kahvilassa on tarjolla muun muassa herkullisia makeita ja suolaisia vohveleita, virvokkeita sekä erikoiskahveja.

Lämpimästi tervetuloa viettämään mukavaa päivää Tiirinkoskelle!

Tiirinkoski toimii hyvin aktiivisesti sosiaalisessa mediassa, löydät heidät: Facebookista Tiirinkoski ja Tiirinkosken kahvila sekä Instagramista @tiirinkosken_tehdas ja @tiirinkoskenkahvila

Hattula:

Koveron tila, Laamoja & viljanviljelyä

Mustilanmäentie 34 A, 13900 Hattula

Maatilamme sijaitsee Hattulassa Pekolan kylällä. Pääasiallinen tuotantosuunta tilalla on viljanviljely (kauraa, ohraa, vehnää ja öljykasveja) Lisäksi kasvatamme villalaamoja, joita tällä hetkellä on neljä emää ja kaksi urosta. Eero tekee maatalousmatkoja Amerikan länsirannikolle kaksi kertaa vuodessa.

Avoimet Maatilat päivänä meillä on esillä myös maatalouskoneita ja vanhoja esineitä kotimuseossamme.

Meihin pääset tutustumaan   www.metsalammenlaamat.fi

 

Janakkala:

Hakolan Marjatila, Marjatila & puoti

Piilokivi 26, 14200 Tanttala

Janakkalan Tanttalasta löydät Hakolan Marjatilan. Tilalla kypsyvät aurinkoisella pellolla herkulliset punaiset ja keltaiset vadelmat. Mehiläiset keräävät kullankeltaista pehmeäntäyteläistä hunajaa ja maatiaiskanat tepastelevat pihalla innokkaasti matoja tonkien.

Tilan puodista löydät vadelmia, omenaa, mehuja ja hilloja sekä itse tehtyjä kynttilöitä! Käy seuraamassa Facebookissa Hakolan Marjatila, ja kuulet uutiset ensimmäisenä!


Iso-Hiiden kartano, Marjatila & Kahvila

Mansikkapellontie 62 14200 Turenki

Iso-Hiiden Kartano Oy on Suomen vanhin itsepoimintatila, jossa keräät niin mansikat, vadelmat, pensasmustikat ja mustaherukat kuin herneet ja maissitkin. Janakkalasssa, Turengin tuntumassa sijaitsevalle marjatilalle on helppo saapua ja ensikertalaiset opastetaan aina poiminnan alkuun.

Tilalta voit ostaa valmiiksi poimittuja marjoja tai mehua. Voit tilata tuotteita myös ennakkoon. Marjatilan kahvilassa tankkaat ennen poimintaurakkaa tai levähdät sen jälkeen. Marjatila toivottaa tervetulleeksi myös pienet lapset, joille on varattu viihtyisä leikkipaikka ja maatilan kotieläimiä ihasteltavaksi.

Käy tutustumassa tilan nettisivuihin Iso-Hiiden Kartano ja Faecbook-sivuihin Iso-Hiiden Kartano

Lammi:

Kuusamon mansikkatila, Marjatila

Niemenkulmantie 97, 16900 Lammi

Kuusamon mansikkatila sijaitsee Lammilla. Mansikkaa tilalla on viljelty vuodesta 1980. Ensimmäiset vadelman taimet on tilalle istutettu vuonna 2000. Tilalla viljeltävät mansikkalajikkeet ovat Polka, Honeoye sekä uusimpana lajikkeena Sonata. Vadelman lajike on Ottawa. Mansikoita on saatavana sekä itsepoimien, että valmiiksi poimittuna. Vadelmia on saatavana vain valmiiksi poimittuna.

Tilalla on oma kesämyymälä, josta löydät mansikkaa, muita marjoja, vihanneksia sekä perunaa. Kesäsesongin jälkeen tilalliset jatkojalostavat omia mansikoitaan vanhaan navettaan rakennetussa mehustamossa. Kesämyymälästä löydät mehuja, hilloja, hyytelöitä sekä marjajauheita. Lisää tietoa mansikkatilasta löydät: Kuusamon mansikkatila sekä Facebookista Kuusamon Mansikkatila

Tammela:                                                   

Kauniston tila, Maidontuotanto

Juuriniementie 181, 31350 Liesjärvi

Lypsykarjatila Jani ja Veera Kaunisto Tammelan Liesjärvellä on Janin kotitila, jossa on ollut karjaa jo kahden edellisen sukupolven aikana. Lypsykarjatalous on perheen pääelinkeino. Tila tuottaa maitoa 35 lehmän kylmäpihatossa.  Lehmät sekä nuorkarja laiduntavat kesäisin. Tila siirtyi 2005 sukupolvenvaihdoskaupalla Janille ja Veeralle. Nyt 44- ja 42 – vuotiaat viljelijät asuvat 2003 rakentamassaan talossa, tuottaen maitoa 2005 rakennetussa navetassa. Tilalta voi ostaa tinkimaitoa mukaansa.

Tilan pelloilla viljellään nurmea laitumeksi sekä säilörehuksi. Kaunistolla viljellään tämän lisäksi ohraa, kauraa, härkäpapua, syysvehnää sekä maissia eläinten rehuksi. Nyt vuonna 2018 vain ohraa ja kauraa. Tulevaisuuteen suunnatuilla investoinneilla tila pyrkii tehostamaan tuotantoaan ja varautumaan ilmastonmuutokseen.

Mustialan opetus- ja tutkimusmaatila, Maidontuotanto

Runkomäentie 28, 31310 Mustiala

Mustialan  juuret ulottuvat aina 1500-luvun puoliväliin, kun kuningas Kustaa Vaasa perusti alueelle kuninkaan kartanon. Osin jo 1800-luvulta peräisin oleva historiallinen miljöö on parhaimmillaan kesällä.

Opetus- ja tutkimusmaatilan pellot siirtyivät luonnonmukaiseen tuotantoon keväällä 2018. Pelloilla viljellään nurmea, kevät- ja syysviljoja sekä valkuaiskasveja. Lehmillä ja nuorkarjalla on 2015 valmistunut ajanmukainen yhden lypsyrobotin pihatto. Navetan elämää ja tietoa maidontuotantoon liittyen voi käydä katselemassa navetan omalta katseluparvelta. Tilalta saa ostaa omiin purkkeihin raakamaitoa, joten ämpärit mukaan!

Historian nälkäisille on järjestetty muutama opastettu kierros koulun omassa maatalousmuseossa. Maatalousopetus alkoi vuonna 1840. Nykyisin Hämeen ammattikorkeakoulusta valmistuu agrologeja (AMK) ja Hämeen ammatti-instituutista maaseutuyrittäjiä.  Ammatti-instituutti järjestää opetusta myös mehiläisistä.

http://www.virtuaali.info/360/ & Mustialan kummivasikat

Vekkilän museotila, Maatiaiseläimiä & majoitusta

Kirjurintie 2, 31300 Tammela

Tammelan kirkonkylässä sijaitseva Vekkilän museotila päärakennuksineen ja pihapiireineen kutsuu 1700-luvun idylliin. Tilalla on kattava kokoelma maatiaiseläimiä kanoista kyyttöihin ja possuista ja lampaista hevosiin. Puutarha pursuaa marjapensaita ja omenapuita. Alueella on useita perinnebiotooppeja.

Tilalla myydään suomenlampaiden monenkirjavaa villaa, huovutettuja ja neulottuja tekstiilejä, lampaantaljoja sekä härän vuotia.

Lisää tietoa tilasta löydät Vekkilän museotila ja Facebookista Vekkilän Museotila/Liinaharja Oy

Forssa:

Maatalousyhtymä Länninki, emolehmätuotanto

Raitoontie 409, 31110 Matku

 

Jokioinen:

Mänkin tila, Maidontuotanto

Murronkulmantie 575, 30100 Forssa

 

Hausjärvi:

Pelto-Mattilan tila, Maidontuotanto

Virpeistöntie 40, 12350 Turkhauta

Pelto-Mattilan tilan päätuotantosuunta on maidontuotanto. Lisäksi viljellään kauraa, ohraa, vehnää ja rapsia sekä harjoitetaan metsätaloutta. Lypsylehmiä on 34 ja nuorta karjaa 15 eläintä. Tila sijaitsee Hausjärvellä Lavinnon kylässä idyllisessä peltomaisemassa, kauniin koivukujan päässä. 

Tilaa isännöivät Sari ja Antti Suttinen, mutta toiminnan pyörittämisessä on tiivisti mukana jo seuraava sukupolvi, Sami Suttinen yhdessä puolisonsa Katri Salovaaran kanssa. Tilan ehdoton kingi on mäyräkoira Nappi, joka ei taatusti jää huomiotta. Hiiristä ja muista kutsumattomista vieraista pitävät huolen kissat: Tiitu, Pörri, Niisku, Sylvi ja Macce.

Avoimien ovien päivänä tilalla pääsee tutustumaan lehmiin, vasikoihin sekä vanhoihin ja uusiin työkoneisiin. Tarjolla on varmasti myös muurinpohjalettuja ja mansikkahilloa.

Lämpimästi tervetuloa!

 

Loppi:

Pelto-Seppälän tila, Emolehmätuotanto

Kyläsillantie 184, 12750 Pilpala

Pelto-Seppälän tila sijaitsee Lopen Hunsalassa. Tila on ollut saman suvun hallinnassa todistettavasti jo vuodesta 1722. Nyt tilalla asuu kolme sukupolvea, joista vanhimmat Ari ja Anne ovat tällä hetkellä päävastuussa tilan toiminnasta. Heidän lapsensa Tiina ja Tommi ottavat tilasta vetovastuun vuoden päästä suunnitteilla olevan sukupolvenvaihdoksen kanssa. Vuodesta -88 tilalla on kasvatettu lihanautoja, joita tällä hetkellä on 64 emolehmän verran. Tilalla emolehmät asustavat talviaikaan kylmäpihatoissa paksulla ja kuivalla olkipatjalla, jonne valtaosa tilan vasikoista keväällä syntyy. Osa tilan karjasta poikii syksyllä ja talvella.

Emolehmätuotannon lisäksi tilalla pyörii Tiinan oma talli sekä tilan uusin suuntaus tilamyymälä. Tilamyymälästä voi ostaa tilan omia tuotteita sekä muiden pientuottajien tuotteita kuten kananmunia, pienpanimo oluita ja jauhoja. Pelto-Seppälän tilan tilapuoti on auki viikonloppuisin.  Puodin kautta tilalliset katsovat voivansa palvella asiakkaitaan paremmin ja voivansa antaa mahdollisuuden tulla tutustumaan maatalouteen. Tilallisten jokapäiväisissä arvoissa kumpuaa vahvasti eläinten hyvinvointi ja avoimuus. 15.6 alkaen tilalla pyörii kesän ajan lähiruokaravintola. Lisää tilan tapahtumista ja aukioloajoista löydät tilan nettisivuilta peltoseppala ja Facebookista peltoseppalantila. Kurkkaa myös #peltoseppäläntila.

 

Riihimäki:

MTY Kaipainen, Maidontuotanto

 Paalijärventie 175, 11710 Riihimäki

MTY Kaipainen on Herajoella sijaitseva maatalousyhtymä, joka on toiminut kahden sukupolven voimin vuonna 2017 tehdystä sukupolvenvaihdoksesta asti. Tilan vanhin tytär Jenni pyörittää tilaa yhdessä vanhempiensa Jaanan ja Jukan kanssa. Vuonna 2017 tilalla otettiin käyttöön lypsyrobotti, joka myötä tilan työt jakaantuivat uudelleen. Jaana vastaa tilan eläinkirjanpidosta sekä muista paperitöistä Jukan hoitaessa enemmän ruokintaa, rehuntuotantoa ja viljelykirjanpitoa. Jenni puolestaan vastaa eläimistä.

MTY Kaipainen on Jaanan kotitila, jossa maanviljelyn ja maidontuotannon arvot ovat kulkevat osana jokapäiväistä tekemistä. Tilalla halutaan kiinnittää erityistä huomiota eläinten hyvinvointiin, maidon laatuun sekä pidetään yllä uskoa suomalaiseen maatalouteen ja sen kehittymiseen. Pitkäjänteisten suunnitelmien tekeminen pidetään kuitenkin tilalla haastava maidon vaihtelevan hinnan ja virhemarginaalien pienuuden vuoksi. Molemmilla sukupolville on kuitenkin kova usko maidontuotannon tulevaisuuteen.

 

 

Avoimet maatilat yhteistyössä tuottajien kanssa järjestää Kestävää ruokaa ja kasvua Hämeessä -hanke.

Lisätietoa tapahtumasta:

Susanna Valtonen
susanna.valtonen@mtk.fi
p. 040 5880500