Tapahtumat

23.10.2017 - 26.10.2017 klo

23.-26.10.2017 Elintarvikeyrittäjien ammattimatka Normandiaan

 

  

Normandia on merkittävä elintarviketeollisuusalue Ranskan luoteisrannikolla. Elintarviketeollisuus (juomat mukaan lukien) työllistää 17 prosenttia Normandian teollisesta työvoimasta. Yrityksiä on perheyrityksistä kansainvälisiin yrityksiin yli 800. Normandiassa on eniten maatalouspinta-alaa koko Ranskassa, n. 70% alueesta. Normandiassa on monipuolista elintarvikkeiden jalostusta, erityisesti maidon- ja lihan jalostuksen sekä juomien ja muiden tuotteiden valmistusta. Normandia on erityisen tunnettu juustoista, voin ja kerman valmistuksesta sekä siiderituotteista.

Normandian tuottajat ovat useiden vuosien ajan olleet aktiivisia laatuasioissa, joka näkyy erilaisten laatu- ja alkuperämerkintöjen käytössä. Normandiassa on 13 alkuperänimitystä (maitotuotteet ja siideri, lampaanliha) ja lukuisia Label Rouge -merkkejä (naudanliha, siipikarja ja munat, maitotuotteet, vihannekset, merituotteet).

Normandia on myös ruokamatkailukohde, esim. siideritilojen tuotteita mainostetaan siiderireitillä, La route du cidre, joka on keskellä maantieteellisen alkuperämerkinnän saaneiden siiderien tuotantoaluetta.

Matka on tarkoitettu kaikille kanta- ja päijäthämäläisille, pirkanmaalaisille, satakuntalaisille ja varsinaissuomalaisille ruoka-alan yrittäjille ja työntekijöille. Myös yrityksen perustamista suunnittelevat ovat tervetulleita mukaan.

Matkaohjelma

Maanantai 23.10.

Lennämme Pariisiin Helsingistä klo 9.25 Finnairin lennolla. Ajamme lentokentältä bussilla ensimmäiseen vierailukohteeseemme Farm of Clos de la Mareen. Siellä tutustumme vilja- ja öljykasvitilaan, joka jatkojalostaa itse tuotteitaan kasviöljyjä rypsistä ja auringonkukasta sekä myllytuotteita mm. vehnästä ja tattarista. Tilan toiminta perustuu kestävään ”harkittuun” maatalouteen. Majoitumme Calvadoksen alueen idyllisessä satamakaupungissa Honfleurissa hotellissa Hotel Le M Honfleur. Kaupungista lähtee mm. Seine-joen ylittävä silta, Pont de Normandie pohjoispuolella sijaitsevaan Le Havren kaupunkiin.

Tiistai 24.10.

Tiistaina tutustumme siiderin, calvadoksen ja muiden alkuperämerkintöjen saaneiden juomien sekä juustojen valmistukseen. Vierailemme Route du Cidre -siiderireitillä sijaitsevalla Ferme de la vallée au tanneur luomusiideritilalla, joka on tyypillinen normandialainen siideritila. Tilalla valmistetaan erilaisia juomatuotteita, monet niistä palkittuja sekä kasvatetaan normandialaisia lehmiä. Tutustumme myös toiseen perheomisteiseen siideritilaan Manoir d’Aprevaliin, jossa 17 erilaisesta omenalajikkeesta valmistetaan siidereitä, calvadosta, Pommeau de Normandieta, omenaviinietikkaa ja omenamehua. Vierailemme myös Fromagerie E. Graindorgen juustokeskuksessa, jonka kaikki tuotteet ovat alkuperämerkittyjä SAN-tuotteita. Käymme myös pienellä tyypillisellä normandialaisella maatilalla La Ferme des Pâtis, joka valmistaa maitotuotteita ja omenajalosteita. Tila ottaa vastaan erityisesti lapsia ja perheitä kertoakseen maatilan elämästä. Tutustumme myös normandialaisiin perinteisiin maitotuotteisiin ”maitohilloon” sekä puuromaiseen jälkiruokaan.

Keskiviikko 25.10.

Keskiviikkona tutustumme alueelle tyypillisiin siipikarjasta valmistettuihin tuotteisiin; hanhenmaksaan, terriineihin, rilletteihin, savustettuihin tuotteisiin jne., joita pääsemme maistamaan Saveur d’Augen myymälässä. Kuulemme samalla, miten viiden ankankasvattajan yritys on kasvanut jo parikymmentä henkeä työllistäväksi yritykseksi. Päivän toinen yrityskohde on Le Saumonier Bayeux, jonka on perustanut prosessi-insinööri, joka on itse kehittänyt omat tekniikkansa kalanjalostukseen ja – savustukseen. Lisäksi kuulemme paikallisen maatalouskeskuksen kertomana Normandian maa- ja elintarviketaloudesta sekä laatu- ja alkuperämerkinnöistä. Päivän aikana käymme myös tutustumassa Normandian maihinnousuun osallistuneiden amerikkalaisten hautausmaahaan.

Torstai 26.10.

Lähdemme aamulla kohti Pariisia, ja samalla kohti viimeistä vierailukohdetta The Ferme des Peupliers– tilaa, joka kasvattaa itse karjansa ja jalostaa tilan maidosta kerrosjugurttituotteita mm. lasipurkkiin pakattuna. Lentomme lähtee Pariisista klo 15.25 kohti Helsinkiä. Saavumme takaisin Suomeen klo 19.15.

Lisätietoja

Matkan hinta on 850 euroa/henkilö. Hinta sisältää Finnairin lennot Helsinki – Pariisi – Helsinki, majoituksen kahden hengen huoneessa, aamiaiset hotellilla, kuljetukset matkakohteisiin, yritysvierailut tuote-esittelyineen sekä tulkkauksen. Pidätämme oikeuden pieniin muutoksiin matkaohjelmassa.

Sitovat ilmoittautumiset viimeistään ke 16.8. klo 16 mennessä. Matkasta laskutetaan varausmaksu 350€ syyskuun alussa ja sitä ei palauteta, ellei tilalle saada toista henkilöä. Loppumaksu laskutetaan lokakuussa.

Yhteyshenkilö Sanna Lento, sanna.lento@hamk.fi tai puh. 040-509 6443.

Normandia matkaohjelma 2.8.2017